Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ostřelování Mariupolu má další sportovní oběť: V boji zemřel světový šampion Kagal (†30)

Autor: sm

Tragické zprávy, které z Ukrajiny přichází, stále neberou konce. Mezi ty nejčerstvější z nich patří informace o úmrtí slavného kickboxera Maxima Kagala, který bojoval za svou vlast u Mariupolu. Za Ukrajinu nakonec položil svůj život, který před pár dny během těžkých bojů vyhasl...

Maxim během svého života posbíral celou řadu sportovních úspěchů. Vybojoval například titul mistra světa organizace ISKA, ale pozornost strhl i v ukrajinské seniorské reprezentaci. Žádné další úspěchy už ale bohužel nepřidá. Během pátku zahynul při těžkých bojích o Mariupol. Smrt svého svěřence potvrdil na sociálních sítích jeho trenér Oleg Skirta.

Úmrtí šampiona oznámil na sociálních sítích jeho trenér. Maxim podle něj zahynul v pátek během těžkých bojů o Mariupol: „Válka bohužel odnáší ty nejlepší lidi. Dne 25.března při obraně města Mariupol, v rámci speciálního oddílu »Azov«, zahynul Maxim "Piston" Kagal,“ napsal zdrcený kouč na své sociální sítě a připomněl Maximovy úspěchy s dovětkem, že kromě všech titulů byl především čestný a slušný člověk.

Kickboxer byl součástí skupiny Azov, což je samostatné oddělení speciálních operací Ukrajinské národní gardy s hlavní základnou v Mariupolu ležícího u Azovského moře. Právě Mariupol je momentálně místem, kde po příjezdu ruských »mírových vojsk« nezůstal kámen na kameni.

Během jednoho z rozhovorů prezidenta Volodymyra Zelenského na toto město přišla řeč. A z vyjádření ukrajinské hlavy státu přebíhá mráz po zádech: „Žádný Mariupol neexistuje. Mariupol je velké město… Je tam půl milionu lidí. Dokážete si představit, že ve městě s půl milionem obyvatel je postiženo 90 % budov? Prostě nejsou. Jsou spálené, zbořené, jsou pryč. Ale proti menším městům zůstaly alespoň nějaké výškové budovy," uvedl.

Nejde bohužel o prvního sportovce, kterému se boj za vlast při válce s Ruskem stala osudnou. Už dříve zemřel při bojích například biatlonista Jevgen Malyšev (†19) nebo fotbalista Vitalij Sapylo (†21). Ze samotného Mariupolu přišla nedávno také smutná zpráva o mladé gymnastce Jekatěřině Djačenkové (†11), která zahynula pod troskami domu, který Rusové bombardovali.

Ukrajinský biatlonista Jevhen Malyšev zahynul při obraně vlasti
Ukrajinský biatlonista Jevhen Malyšev zahynul při obraně vlasti