20. března 2022 • 14:10

Na OH senzace, teď už ne. Další titul krále sprintu, tento nemá ani Bolt

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympiádě v Tokiu bylo jeho vítězství na stovce prvořadou senzací, ovšem italský sprinter Lamont Marcell Jacobs vládne dál. Na halovém MS v Bělehradě vyhrál šedesátku v evropském rekordu 6,41 sekundy. A rozpálil rivalitu s Američanem Christianem Colemanem, mistrem světa na stovce, kterého porazil o tři tisíciny sekundy.



Talián a nejrychlejší muž světa? Zvykejte si, protože v tomhle Italovi je víc, než se na první pohled zdá. Jestli jste od Tokia zapomněli, jak se vlastně olympijský vítěz na sto metrů jmenuje, teď máte další důvod si ho vypálit na hard disk.

Jacobs se ve finále šedesátky na halovém mistrovství světa v Bělehradě postavil Christianu Colemanovi, vracejícímu se po dopingové kauze, přečkal soupeřův bleskový start a v posledních metrech se natlačil do zlatého cíle. Stal se tak prvním úřadujícím olympijským vítězem na 100 metrů, který vyhrál mistrovství světa na na šedesátce.

„Je fantastické být olympijským šampionem a teď i mistrem světa v hale,“ radoval se Jacobs.

Oba tituly v kariéře mají už jen Američané Maurice Greene a Justin Gatlin. Naopak slavnému Jamajčanovi Usainu Boltovi tenhle triumf chybí. Se svýma dlouhýma nohama se do haly neobtěžoval a celou kariéru se soustředil jen na léto.

Jacobs zatím přitom na Bělehrad neměl dobré vzpomínky. Před pěti lety při halovém mistrovství Evropy tady ještě ve skoku do dálky nepostoupil z kvalifikace. A před dvěma týdny ve zdejší Štark Areně při generálce na HMS poprvé v kariéře ulil start.

Teď je ale všechno jinak. Ve finále zaběhl parádní čas 6,41 sekundy, jímž o setinu překonal třináct let starý evropský rekord Dwaina Chamberse a dostal se na čtvrté místo historických tabulek. Zakončil tak téměř dokonalou halovou sezonu. Vyhrál v ní v Berlíně, Lodži, Liévinu i na italském šampionátu v Anconě. Vyjma bělehradské diskvalifikace ani jednou neprohrál.

„Miluju tyhle chvíle, kdy vyhrávám. Je úžasné, že jsem překonal evropský rekord. Nemůžu se dočkat, až se v létě utkám s Američany,“ říká Jacobs.

Z nečekaného tokijského hrdiny je z něj najednou spása světové atletiky. Dává ji totiž toužebně očekávané sprinterské koření. Narodil se ve westernovém El Pasu, ale rodina amerického vojáka se rozpadla a Jacobs žije od roku a půl s matkou v Itálii. A se sprintery ze své mateřské země, tradiční sprinterské velmoci, pěkně cvičí.

Na olympiádě porazil v boji o zlato Freda Kerleyho, v Bělehradě pak odstartoval rivalitu s Christianem Colemanem. Ten se v prvních letech po Boltově odchodu zdál být hlavním kandidátem na sprinterského krále, v roce 2019 vyhrál stovku na MS v Dauhá. Pak ho ale zastavila nepřehledná kauza. Coleman nebyl opakovaně k dispozici dopingovým komisařům a nakonec si odseděl osmnáct měsíců distance.

V Bělehradu závodil jako úřadující halový mistr světa z Birminghamu 2018 a byl jen centimetry od zlatého comebacku. Pak ho ale jeho stín z Texasu předehnal.

„Chcete vyhrát. Ale předvedli jsme dobrou show. A venku nás čekají další souboje,“ naladil fanoušky Coleman.

Tahle rivalita slibuje solidní zážitky. Protože i Jacobs má motivace dost. Pocovidový souběh vrcholných šampionátů mu dává unikátní příležitost vyhrát v jednom roce po halovém MS i stovku na mistrovství světa v Eugene i na evropském šampionátu v Mnichově.

„Mám možnost získat všechno, co léto nabízí a chci si to vzít. Chci přepsat historii,“ slibuje Jacobs.

HISTORICKÉ TABULKY NA 60 METRŮ

6,34     Christian Coleman (USA)      2018

6,39     Maurice Greene (USA)          1998

6,40     Ronnie Baker (USA)              2018

6,41     Andre Cason (USA)              1992

            Lamont Marcell Jacobs (It.)   2022

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud