Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zinčenko spílá bývalým spoluhráčům: Mlčením podporujete vraždění dětí a znásilňování!

Autor: sm

Olexandr Zinčenko momentálně obléká dres Manchesteru City, ale v minulosti byl součástí ruského klubu Ufa. Tím hůře fotbalista s ukrajinskou krví snáší fakt, že spoluhráči, se kterými ještě nedávno seděl v kabině, mlčí. A poslal jim do Ruska jasný vzkaz: Mlčením podporujete znásilňování našich žen a vraždění našich dětí! Popsal také detaily toho, co Rusové na Ukrajině provádí, včetně okrádání mrtvých civilistů a jezení zabitých psů...

Zinčenko promluvil pro The Guardian, a rozhodně neskrýval své zklamání z toho, že se jeho bývalí spoluhráči bojí jakkoliv postavit proti zvěrstvům, jaké se momentálně na Ukrajině dějí.

Když padla řeč na Rusko a jeho chování, byl upřímný. „Mám tam přátele, malý okruh, ale teď se to zmenšilo téměř na nic. Jsem tak zklamaný,“ posteskl si fotbalista, který dres ruského týmu oblékal v sezóně 2015/2016. „Kluci, které znám, mi volali, jakmile k invazi došlo, a napsali mi: »Je mi to moc líto, Oleksi, ale nemůžeme nic dělat«,“ popsal.

S tím ale Ukrajinec, jehož země zažívá noční můru a tisíce civilistů jsou vražděni rukama Rusů, rozhodně nesouhlasí: „Samozřejmě můžete. Pokud budete mlčet, znamená to, že podporujete to, co se právě děje na Ukrajině, a nechápu, proč by to dělali. Možná se bojí, protože na sociálních sítích vidíme obrázky Rusů, jak jsou odváženi do vězení, pokud protestují,“ myslí si Oleksandr, který pochází z města Radomyšl ležícího od Kyjeva zhruba dvě hodiny autem.

VIDEO: Ruské řádění ve městě Buča
Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válela po ulicích
Video se připravuje ...

„Ale podívejte se zejména na fotbalisty nebo kohokoli s masivním publikem. Věřili byste tomu, že kdyby všichni ve stejnou dobu zveřejnili na Instagramu něco, co řekli: »Kluci, jsme proti válce, musíme ji zastavit« byli by všichni zatčeni? Samozřejmě, že ne. A je to taková škoda, že nic neříkají,“ mrzí Zinčenka.

Zinčenko má díky svému původu informace o činech okupačních vojsk hned z první ruky. „Schovávají se v lesích, snažíc se najít civilisty v autech, zabít je a vzít jim vše, co měli,“ popsal hrůzy dějící se v jeho rodné zemi.

Zabíjí a jedí psy, zabíjí děti a znásilňují ženy

Nenávist, která se ve špičkovém fotbalistovi kupí, by se slovy popisovala jen těžko. „Zabili naše civilisty. Zabili naše děti. Znásilňovali naše ženy a dívky. Zabili naše psy a dokonce je snědli. Ani nedokážu popsat, co k nim cítím,“ vykreslil svou zlost a vše, co jej k ní přivedlo.

„Moc je nenávidím za všechno, co udělali ukrajinskému lidu a Ukrajině. A nenávidím lidi v Rusku, kteří se snaží ostatní přesvědčit, že jde o propagandu. Je to trapné. Jak to mohou říct?“ ptal se naštvaně. „Lidé mi posílali fotky, skutečná fakta. Těla našich mrtvých civilistů ležela na zemi dva týdny. Musí za to převzít odpovědnost,“ myslí si Zinčenko.

Hvězda Manchester City popsala své zklamání z bývalých spoluhráčů
Hvězda Manchester City popsala své zklamání z bývalých spoluhráčů