18. března 2022 • 21:42

IIHF rozhodla: Francie a Rakousko střídají Rusko a Bělorusko na MS

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soupeřem českých hokejistů v základní skupině B na květnovém mistrovství světa ve Finsku budou místo Běloruska Rakušané. Rusko, jež bylo společně se svým běloruským spojencem ze šampionátu vyřazeno kvůli invazi na Ukrajinu, nahradí ve skupině A Francie. V pátek o tom rozhodla rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF).



IIHF vyřadila Rusko a Bělorusko ze svých letošních akcí už na konci února čtyři dny po vpádu vojsk na Ukrajinu. Už tehdy se spekulovalo o tom, že země v elitní skupině nahradí nejlépe postavené týmy ve světovém žebříčku, jež měly letos hrát nižší divizi I A, což dnes IIHF potvrdila. Program šampionátu zůstane až na výměnu týmů stejný.

Češi budou hrát skupinu B v Tampere a vedle Rakouska budou jejich soupeři Finsko, USA, Švédsko, Lotyšsko, Norsko a Británie. Skupinu A v Helsinkách tvoří Kanada, Německo, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Kazachstán, Itálie a Francie. MS v hokeji 2022 se bude konat od 13. do 29. května.

Rakousko bude zároveň místo Ruska čtvrtým účastníkem Českých hokejových her, které se od 28. dubna do 1. května budou poprvé konat v Ostravě. Představitelé Českého hokeje ve středu uvedli, že jsou s Rakouskem na jeho účasti předběžně domluveni, pokud bude tým potvrzen jako účastník elitní skupiny MS. Na květnových Švédských hrách se už po boku tradičních zemí Česka, Švédska a Finska představí Švýcarsko, jež bude místo Ruska součástí Euro Hockey Tour v příštích dvou letech.

Rada IIHF dnes zároveň rozhodla o složení dalších letošních turnajů po vyřazení Ruska. Srpnového mistrovství světa hráčů do 20 let, jež se bude hrát nově poté, co v tradičním termínu na přelomu roku bylo předčasně ukončeno kvůli koronaviru, se zúčastní Lotyšsko.

Dubnové mistrovství světa hráčů do 18 let se po neúčasti Ruska a Běloruska odehraje jen v osmi účastnících, a vzhledem k tomu, že oba týmy byly v jedné skupině, muselo být nově rozlosováno. Čeští mladíci tak budou ve skupině A s Kanadou, USA a domácím Německem. Ani z jednoho mládežnického šampionátu se nebude sestupovat.

Na MS žen v Dánsku na přelomu srpna a září bylo jako nejlepší tým z nižší divize pozváno Švédsko a bude zařazeno do skupiny B, v níž jsou i české hokejistky. Osmým týmem na červnovém ženském MS osmnáctek v USA bude Slovensko.

Zasedání rady IIHF bude pokračovat i v dalších dnech.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
3

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud