Pavel Ryšavý
Premium
23. dubna 2022 • 13:50

KHL přežije, loví na dolary. IIHF hráčům nepomohla, roli má i Fasel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdálo se, že se KHL rozpadne. Nejmocnější soutěž v Evropě přece musí skončit. Kvůli Putinově válce na Ukrajině padal rubl jak meteorit. Který cizinec by se v Rusku dobrovolně hlásil v létě 2022? Jenže věci se mají jinak. Hokejová soutěž přežije, peníze z těžby plynu a ropy ji udrží, tak zní příkaz. Lize navíc nahrává hokejová federace, která vyškrtla Rusko z mezinárodních akcí, jenže tím to hasne. Dál IIHF nejde. A její bývalý šéf René Fasel pracuje od března pro KHL. Proč?



Nevýhodu otočíme jako náš plus! Přesně tímhle stylem pracuje KHL. Do zápasu mohlo ještě v současné sezoně naskočit pět cizinců. Počet se sníží na tři, oficiálně proto, aby víc šancí dostávali mladí ruští hráči. Neoficiálně z důvodu, že kvótu pěti hráčů ze zahraničí by málokterý klub naplnil. Ruský fanoušek by se divil, proč nechodí do země zámořští borci, Švédi, Fini a Češi. Divit se nesmí, když liga je státní produkt a láska prezidenta Putina.

Cizinci v KHL v sezoně 2021/22

Kanada: 57

Švédsko: 41

Finsko: 22*

Česko: 18

USA: 14

Slovensko: 11

*mimo Jokerit

Rusko neválčí, speciálně operuje, zachraňuje se Ukrajina a tím pádem není důvod nic řešit. Svět se točí, hokej se hraje. Takhle vypadá oficiální ruský výstup směrem k občanům. Důležitým produktem je ve vnímání země i hokej. Potřebujete dát lidem důkaz, že vše je víceméně v normálu.

Rusko jede oficiálně linku, že se nic neděje, nebo je ještě lépe než dřív. Třeba na začátku dubna vyběhla zpráva, že hráči mohou být placeni v zahraniční měně, i když smlouva je dál vedená v rublech. Plat v dolarech? Dřív absolutně nemyslitelné. Rusko přes Gazprom klidně do své ligy nalije i víc peněz než dřív jen proto, aby ukázalo, jak si dovede cizince koupit. V tomhle směru se přetrhne. Záleží, koho chytí.

Do maléru se ovšem mohou dostat hráči, kteří uzavřeli víceleté kontrakty a rádi by odešli. Agenti z různých zemí se obraceli na jednotlivé představitele IIHF s jedinou výzvou. Věřili, že hokejová federace zruší platnost hráčských smluv v Rusku.

Jenže narazili. Rusko dál zůstává platným členem hokejové federace, byť má pozastavenou účast na mezinárodních akcích. Plyne z toho pak zásadní věc: KHL dál patří do rodiny. Pokud porušíte smlouvu, tím pádem řeknete, že ji nedodržíte a ani se z ní nevyplatíte, hokejová federace vám patrně napaří osmnáct měsíců stop. Nikdo zatím oficiálně neřekl, že by hráči dostali za takový krok amnestii, vyčkává se.

„V KHL uzavíráte standardizované smlouvy. Není co řešit, přečtu si, za jakých podmínek ji mohu vypovědět, spočítám si, kolik mě to stojí, a buď na vyplacení mám, nebo ne. Nejlevnější cestou je samozřejmě dohoda, případně smluvní cena. Ale pokud na ni klub nepřistoupí? Máte tři možnosti, zaplatit dvě třetiny zbytku kontraktu, smlouvu dodržet, nebo ji porušit. Jenže v tu chvíli přicházejí řády IIHF a hrozí vám trest v podobě dlouhé stopky,“ říká agent a vystudovaný právník Jiří Hamal.

KHL se nerozpadne, bude fungovat, jen v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu a Číně. Podle jakých not se v zemi hokej hraje a píská, poznáte celkem rychle. Třeba v roce 2015 Putin slavnostně oznámil, že v platnost vešel zákon, který povoluje v klubech KHL pouze 5 procent hráčů, kteří nemohou reprezentovat Rusko. Český hokej sice má své bolesti, ale dovedete si představit, že by takhle rozhodoval premiér Petr Fiala o extralize?

Rusko je jiný svět. Politika je spojená s KHL. Proto se v době válčení na Ukrajině rozhodně všichni cizinci zpět nepohrnou. „Jednání jsou teď všude na mrtvém bodě, každý čeká, co bude. Jestli si dovedu představit, že bych pokračoval v KHL? Momentálně ne,“ řekl na reprezentačním srazu obránce Jakub Jeřábek, jenž nastupoval za Spartak Moskva.

Samozřejmě najdete i hráče, kteří se dobrovolně vrátí. Například slovenský bek Michal Čajkovský odmítl reprezentaci, protože mu Nižněkamsk vzkázal,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud