Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Strach z další kritiky? Wimbledon zavedl pohlavně neutrální toalety

Autor: pl

Předepsaný dress code, jahody se šlehačkou nebo účast členů královské rodiny. To vše patří k dlouholetým tradicím Wimbledonu. Jak jde ale čas, určité věci ve společnosti se mění, a organizátoři se snaží přizpůsobit. Nejnovějším přírůstkem je nainstalování toalet, které jsou určené pro pohlavně neutrální osoby.

Jedním z důvodů, proč se vedení prestižního turnaje rozhodlo zavést toalety, které mezi veřejností vzbuzují kontroverzi, je obava z další kritiky ze strany členů ,,woke" hnutí (v překladu probuzení).

Konec více než stoleté tradice

Netradiční toalety ale nejsou letos první změnou na úkor korektnosti. Koncem května se pořadatelé rozhodli kvůli stížnostem zrušit označení „Miss“ a „Mrs“ (slečna, paní) na tabuli vítězů. Skončila tak 138 let trvající tradice. Její konec sklidil mezi fanoušky vlnu kritiky.

Ve světě tenisu ale dopad členů woke hnutí není žádnou novinkou. Rozhodčí upustili od používání výrazů „Miss“ a „Mrs“ v roce 2019. Barevné ručníky s nápisy „jeho“ a „její“ pro změnu vedení Wimbledonu zrušilo minulý rok. Toalety pro pohlavně neutrální osoby jsou tak další novinkou ze světa politické korektnosti.

Záchody na Wimbledonu pro pohlavně neutrální osoby
Záchody na Wimbledonu pro pohlavně neutrální osoby