Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Fruhvirtová má o své budoucnosti jasno: Chce grandslamy i trůn!

Autor: Jiří Beneš

„Linda a Linda a Linda, nejradši marmeládu ze všech jídel má,“ zpívá Ivan Mládek v šlágru z roku 1975. Ten je přesně o třicet let starší než český tenisový hit současnosti Linda Fruhvirtová (17).

V neděli vyhrála jako první hráčka svého ročníku 2005 turnaj WTA. „Bezvadný začátek, a teď chci ve stejném duchu pokračovat,“ řekla slečna z Prahy.

Ve Francii na její sportovní růst nedaleko Nice dohlíží trenér hvězd Patrick Mouratoglou. Do jeho akademie poprvé vkročila, když jí bylo teprve deset. Naučil ji tenisové preciznosti. Bezchybné hře. „Ale její největší zbraní je mentální síla,“ říká muž, který 10 let koučoval Serenu Williamsovou.

Těžko říct, kde se v Lindě takové nadání vzalo. „Máma ani táta tenis na vrcholové úrovni nehráli,“ prohlásila mladá dáma na podniku v Miami. A od té doby jako kolovrátek opakuje: „Já chci jednou vyhrávat grandslamy.“ A být světovou jedničkou. A taky získat zlato na olympiádě.

Největší plus hlava

Snílkovství, nabubřelost? Ale kdeže. Cílevědomost! „Takhle si to maluje hodně hráčů, ale jen hrstka z nich tomu doopravdy věří. Linda je jedním z nich,“ ujistil Mouratoglou, který má v rukou kariéru i její patnáctileté sestřičky Brendy.

„Ona je skvělý parťák. Když máme čas, zajdeme spolu na nákupy, koukáme na sport,“ svěřila se Linda, starší ze sourozenecké dvojice. Když v neděli vstřebávala první velký triumf, Brenda zrovna v Santa Margherita di Pula křepčila s pátým titulem na ITF v řadě. Přemožitelku nenašla už v pětadvaceti zápasech po sobě.

Těmhle holkám patří budoucnost.

Česká tenistka Linda Fruhvirtová
Česká tenistka Linda Fruhvirtová