Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hokejová legenda Salming trpí: Kvůli ALS už nedokáže ani mluvit!

Autor: ptr, red

Patří k největším hokejovým postavám, ale osud si pro něj připravil krutou zkoušku. Švédský legendární obránce Börje Salming (71) bojuje s nevyléčitelnou fatální nemocí s názvem Amyotrofická laterální skleróza (ALS). Neurodegenerativní onemocnění u něj postupuje značnou rychlostí a dokonce mu již znemožňuje mluvit.

Oblíbený hokejista sdělil svou diagnózu světu teprve v srpnu a zdá se, že nemoc postupuje velmi rychle. Veřejnosti se ukázal během rozhovoru pro švédský server Expressen.se. A nebyl to snadný pohled. Celoživotní sportovec působil značně unaveně a nebyl schopen komunikovat slovy. Jako pomoc k dorozumívání mu složí gestikulace a tablet, přes který prozatím dokáže vyjádřit své myšlenky.

„Myslím na vás,“ poslal světu dojemný vzkaz a následně se rozplakal. V únoru si Salming všiml, že s jeho tělem není něco v pořádku. Když mluvil, začínal cítit záškuby, musel dělat přestávky, aby popadl dech. Zašel si proto na vyšetření ke specialistům na lékařské univerzitě Karolinska Institutet v Solně. Poté se dozvěděl krutou diagnózu.

Taková novinka ho uvrhla do depresí a Börje se uzavřel světu. Dokonce i milované manželce. „Byl v takových depresích, že se mnou ani nekomunikoval. Chtěl se s tím vypořádat sám. Přitom jsme si byli vždy velmi blízcí a hodně jsme si povídali,“ popsala manželka Pia těžké časy. „Je bolestivé sledovat, jak špatně na tom Börje každý den je,“ svěřila se.

Rodák z Kiruny sehrál v NHL přes tisícovku zápasů a stal se legendou Toronto Maple Leafs, kde strávil 16 z celkem 17 sezon. Dodnes drží hned šest klubových rekordů, číslo 21 v Torontu na jeho počest vyřadili a před halou má sochu vedle dalších velikánů. Poslední zámořskou sezonu prožil Salming v Detroitu, profesionálně hrál ještě po čtyřicítce. Dokonce ještě reprezentoval na olympiádě v Albertville 1992. O čtyři roky později byl jako první švédský hráč uveden do Hockey Hall of Fame.

Slavné jméno dokázal navíc velmi dobře využít díky úspěšné sportovní značce Salming. A nezmizelo ani ve sportovním prostředí. Dcera Bianca je úspěšnou sedmibojařkou, která se v létě představila i na mistrovství Evropy v atletice. A táta Börje byl přímo na stadionu, aby své dítko podpořil.

Legendární hokejista Börje Salming trpí nevyléčitelnou nemocí ALS.
Legendární hokejista Börje Salming trpí nevyléčitelnou nemocí ALS.