Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šok pro Kanadu: Karel III. mění 70letou dostihovou tradici!

Autor: ptr

Tak trochu se předpokládalo, že tradice by mohla být zachována, ovšem britský král Karel III. (74) měl jiný názor. Tradiční dostih na závodišti Woodbine v Torntu tak mění po sedmi desetiletích název. Nejslavnější kanadský podnik se nově bude jmenovat po králi.

Tradiční a zavedený dostihový závod nesl dlouhá léta jméno »The Queen’s Plate« podle královny Alžběty II. (†96), tomu je však nyní po její smrti konec. Král Karel III. rozhodl, že schválí změnu názvu oblíbeného závodu a ten tak bude znám pod názvem »The King’s Plate«.

Změna nebyla brána na lehkou váhu. Vzrušené debaty údajně probíhaly i přímo v Buckinghamském paláci. Nakonec byl ale návrh schválen. S nápadem na změnu přišel šéf dostihového závodiště Jim Lawson, ale vše chtěl mít posvěceno přímo od samotného krále.

„Chtěli jsme dát králi na vědomí, že k tomuto oznámení dojde, a získat jeho podporu. A tak se také stalo. Náš návrh podpořil. Rozhodnutí ale nebylo automatické. Hned od začátku jsem říkal, že to je mnohem větší rozhodnutí, než jaké můžu udělat já sám, a budu to muset probrat s celým naším představenstvem.“

„Naše správní rada cítila, že více než cokoli jiného jde o dlouhou a slavnou historii spojení s monarchií. Plate je jednou z nejslavnějších událostí v koňských dostizích a jsme hrdí na to, že můžeme oslavit její historii a zároveň začít novou kapitolu pod hlavičkou The King's Plate," popsal proces Lawson.

Královna, která zesnula letos v září, navštívila slavný dostih ve Woodbine v Torontu při čtyřech příležitostech. Byla spatřena na závodišti v letech 1997 a 2010, ale zúčastnila se také v letech 1973 a 1959, kdy se běžel jubilejní stý ročník.

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.