Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Den po smrti Pelého (†82): Klinika zveřejnila příčinu smrti!

Autor: pl

Nejen ten fotbalový, ale celý sportovní svět včera zarmoutila zpráva o Pelého odchodu na věčnost (†82). Nejlepší fotbalista, který kdy žil, zemřel v Sao Paulu. Nyní lékařská klinika v nemocnici Alberta Einsteina zveřejnila příčinu smrti legendárního Brazilce.

Pelé zesnul 29. prosince v 19:27 středoevropského času. O půlhodiny později jeho rodina smrt potvrdila veřejnosti. Na jeho sociálních sítích se pak objevilo emotivní rozloučení. „Cesta krále Pelého, který dnes pokojně zemřel, byla lemována inspirací a láskou. Během své cesty Edson okouzlil svět svým fotbalovým uměním, zastavil válku, byl veřejně prospěšný po celém světě a rozšířil lék na náš problém v to, v co nejvíce věřil: v lásku. Jeho poselství bude odkazem pro budoucí generace. Láska, láska a navždy láska,“ stojí ve vzkazu.

Selhaly mu orgány

Klinika uvedla, že oficiální příčina Pelého smrti bylo mnohočetné selhání orgánů v důsledku progrese rakoviny tlustého střeva, která mu byla diagnostikována v září 2021. Protože se jeho zdravotní stav před svátky natolik zhoršil, musel Vánoce strávit v nemocnici.

Jeho rodina s ním byla až do konce. Trojnásobný mistr světa jim zemřel v náručí. Světovým šampionem se stal s Brazílií konkrétně v letech 1958, 1962 a 1970. Na klubové úrovni získal 26 národních a mezinárodních titulů s brazilským celkem FC Santos. Odstupující prezident Jair Bolsonaro vyhlásil v Brazílii třídenní státní smutek. Gesto nařídil jako projev úcty vůči národnímu hrdinovi.