Lukáš Tomek
29. prosince 2022 • 22:20

Proč je Pelé fotbalový král? K talentu, píli i titulům přidal lásku a radost

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do fotbalové historie se zapsala řada velkých hvězd. Císař Franz Beckenbauer, virtuóz Johan Cruyff, kouzelník Zinedine Zidane nebo nejčerstvěji úžasný Lionel Messi. Tím největším symbolem fotbalu, králem tohoto sportu na věky věků však byl, je a bude Brazilec Pelé. Proč právě on?



Tím základním předpokladem pro korunovaci byly samozřejmě jeho neuvěřitelné fotbalové dovednosti. Úžasná rychlost, nevídaná obratnost, brilantní technika a na svou dobu také obdivuhodná přímočarost a komplexnost.

Jeden gól dal střelou z dálky, pak akci zakončil po slalomu mezi obránci, další vstřelil hlavičkou po neskutečném výskoku. To všechno z Edsona Arantese do Nascimento udělalo hráče, který zásadně předběhl svou dobu. Ale to není zdaleka všechno…

K tomu si přičtěte jeho víc než tisíc vstřelených branek a všechny velké triumfy. Především pak tituly mistra světa. Vyhrát nejsledovanější sportovní turnaj světa jednou či dvakrát znamená stát se nesmrtelnou legendou. Ale co když ho vyhrajete třikrát? Pak jste symbolem, králem, fotbalovým bohem. A to se povedlo právě jen Pelému. Ale ani to ještě není celý příběh...

Brazilcovým dalším trumfem byla neskutečná oddanost fotbalu. Anebo ještě lépe nefalšovaná láska, s níž fotbal hrál, mluvil o něm a propagoval ho po celém světě během kariéry i dlouho po ní.

Zásadní pro budování jeho legendy bylo i to, že Pelého hvězda zářila v době obrovského rozmachu televizního vysílání. Šampionát v Mexiku 1970, kde Pelé zkompletoval svůj zlatý hattrick, byl první sportovní akcí, která díky televizi pobláznila celý svět.

Brazilec se díky tomu stal bez přehánění první mediální globální hvězdou přicházející ze světa sportu. Před tenistou Björnem Borgem, před basketbalistou Michaelem Jordanem a nakonec i před takovým Cristianem Ronaldem, který o mnoho let později dovedl k dokonalosti budování sportovní image v návaznosti na lavinovité šíření sociálních sítí.

Pelému ale už nikdo nevezme, že na začátku této cesty stál právě on. Že jako první sportovec zasáhl naplno nejen fanoušky, ale i ty, kteří sport vnímali jen periferně. O Pelém se tak už za jeho kariéry psaly básně, zpívaly písničky, stal se předlohou pro pět celovečerních filmů, později měl sám televizní show, hrál v telenovelách.

Proč ale lidi tohodle brazilského kluka tolik milovali? Co je k němu tak mocně přitahovalo? Podle mě to byla jeho osobnost. Z Pelého doslova sálala pozitivní energie. Jestliže Maradonova kariéra byla protknutá i temnými liniemi a například Franz Beckenbauer působil vždy až příliš noblesně a trochu nepřístupně, Pelého základní nastavení byla radost ze života. Rozesmátý, vstřícný a s velkýma hravýma očima – tak má Pelého před očima asi většina z nás.

A ještě jedna věc alespoň pro mě patří nesmazatelně k Pelého odkazu. Přesvědčení, že talent sám o sobě ještě neznamená vůbec nic. „Úspěch není náhoda. Je to tvrdá práce, vytrvalost, učení, studium, odříkání a především láska k tomu, co děláte nebo se učíte dělat,“ říkal často fotbalový král.

A pokud vám to říká muž, který toho talentu měl možná nejvíc ze všech, je dobré se nad tím zamyslet. A nejen když jde o fotbal.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud