Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Další rána pro Schumachera: Smutný osud milované vesnice!

Autor: pl

Jakoby těch strastí už tak nebylo dost. Legendární závodník Formule 1 Michael Schumacher (54) se už téměř deset let vzpamatovává z úrazu na lyžích. Nyní musí spolknout další hořkou pilulku. Z vesnice, kde strávil dětství, se stalo místo duchů! Důvod je opravdu smutný.

Jedna špatná zpráva střídá druhou. Kompletní zotavení Michaela Schumachera je v nedohlednu. Nyní navíc zahraniční média poukázala na fakt, že vesnice Manheim, kde sedminásobný mistr F1 trávil dětství a uprostřed devadesátých let si zde vzal milovanou Corinnu, se proměnila v místo duchů.

V minulosti bydlelo ve vesnici přes 1 700 obyvatel. Nyní jich zůstalo pouze 12, z některých domů už jsou dokonce jen ruiny. Proč? Na vině je důlní průmysl, konkrétně uhelný důl Hambach. Jedná se o největší povrchový důl v Německu, který se rozkládá na ploše více než 8 300 hektarů a ročně se v něm vytěží 40 milionů tun uhlí. Důl se přesně nachází na místě prastarého Hambachského lesa, který v roce 1978 koupila společnost RWE, která později většinu lesa vykácela a vyčistila k těžbě. K zastavení těžby nepomohly ani demonstrace na záchranu životního prostředí, během kterých byl zadržen nejeden demonstrant.

Smutný osud vesnice mrzí i Josefa Valdera, jednoho z oněch dvanácti obyvatel, který se rozhodl zůstat. „Znal jsem tady všechny. Má dcera třeba chodila do školy s Ralfem Schumacherem, bratrem slavnějšího Michaela,“ pověděl starousedlík pro web Focus. „Tohle místo vymřelo deset let před začátkem přesídlování. Hospody a obchody se zavřely a děti, které vyrostly, se rozhodly začít dospělý život někde jinde.“

Budova, kde se legendární „Schumi“ před mnoha lety oženil, je už dávno zbouraná. A podle vyhlídek do budoucna to vypadá, že kvůli těžbě padnou ještě další nemovitosti. Je tedy jen otázkou času, až se z Manheimu, kdysi vesnici plné zábavy a smíchu, stane stoprocentní místo duchů…

Z vesnice Manheim, kde vyrůstal legendární Michael Schumacher, se stalo místo duchů
Z vesnice Manheim, kde vyrůstal legendární Michael Schumacher, se stalo místo duchů