Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obří smutek na Spartě: Odešla legenda klubu (†83)!

Autor: ptr, red

Prožívají nejlepší období za dlouhé roky, ale nyní postihla fotbalovou Spartu velká ztráta. Ve středu ráno zemřel dlouholetý archivář a velký sparťan Václav Boreček (†83). Klub se s legendou rozloučil prostřednictvím obsáhlého vyjádření.

Pan Boreček byl laureátem prestižní Ceny Václava Jíry. Ta se uděluje osobnostem, které se významně zasloužily o rozvoj českého fotbalu. Tohoto ocenění své práce si velmi považoval. „Je to samozřejmě velká čest. Když si tak procházím vzpomínky, asi nikdy jsem nebyl za sovu práci takhle veřejně oceněný nebo pochválený. Je to opravdu obrovská pocta,“ okomentoval své pocity ohledně ceny, kterou dostal před čtyřmi lety v Břevnovském klášteře.

Nezpochybnitelné sparťanské srdce prokazoval dlouhodobou mravenčí prací. Vždyť o archivy milovaného klubu se staral už od roku 1989, neoficiálně však začal ještě mnohem dříve. „Dlouho jsem na Letnou chodil zadarmo, bez nároku na honorář. Fotbalová historie mě bavila a zajímala, takže mi ani nevadilo, že mi za to v těch počátcích nikdo neplatil. Nakonec jsme se před třiceti lety dohodli, že sem nastoupím do zaměstnaneckého poměru,“ zavzpomínal v rozhovoru na své oficiální začátky ve Spartě.

Nyní tedy bude muset jeho příkladnou práci převzít někdo jiný, ale je jisté, že se i sám Václav Boreček naprosto nesmazatelně zapsal do historie svého milovaného klubu. „Celé rodině Václava Borečka vyjadřujeme hlubokou soustrast. Čest jeho památce,“ uzavřela Sparta bolestné vyjádření.

Dlouholetý archivář a velký sparťan Václav Boreček
Dlouholetý archivář a velký sparťan Václav Boreček