Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Kapitánka Zambie o fotbalové MS nepřijde: Interním testem pohlaví nakonec prošla!

Autor: OB

Ženský fotbalový tým Zambie zůstává na očích veřejnosti. Po kauze, při které měl trenér národního týmu sexuálně vydírat své svěřenkyně, se FIFA vyjádřila také k incidentu, kdy jejich hvězdná hráčka Barbra Bandaová neprošla testem pohlaví. Následně byla vyloučena z loňského afrického poháru národů a také obdržela zákaz startu na nadcházejícím mistrovství světa. Tam však nakonec svůj tým posílit může.

Barbra Bandaová, která patří ke hvězdám ženského národního týmu Zambie, musela poslední rok čelit opravdu nepříjemnému problému. Hráčka, která dvěma góly přispěla k překvapivému vítězství nad výběrem Německa, totiž neprošla testem způsobilosti pohlaví.

Kvůli příliš vysokému množství testosteronu v jejím těle byla vyloučena z afrického poháru národů, který se konal minulý rok v Maroku. Původně měla zakázáno nastoupit i na ženském mistrovství světa, které začíná na konci července a odehrávat se bude v Austrálii a na Novém Zélandu.

Nyní si však útočnice, hrající za čínský tým Shanghai Shengli může oddychnout. FIFA totiž povolila jednotlivým týmům provádět vlastní testy a vyšetřování.

„Účastníci mistrovství světa ujišťují, že provádějí svá vlastní vyšetření, která jasně ukazují, že jejich hráčky jsou ženy,“ uvedli zástupci FIFA pro Daily Mail

Následné interní testování dopadlo pro všechny účastnice dobře a Bandaová se tak může těšit na nadcházející fotbalový svátek. Na jednom velkém turnaji již zazářila, když se v roce 2021 stala druhou nejlepší střelkyní na Olympijských hrách v Tokyu.

Bandová slavící vítězství nad Německem
Bandová slavící vítězství nad Německem