Romana Barboříková
7. února 2023 • 04:40

České zbraně pro MS v biatlonu a jejich forma: Davidová obhajuje, Krčmář ožil

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Po roční pauze, kdy se místo něj konaly olympijské hry, je tady zase světový šampionát v biatlonu. Do Oberhofu bylo nominováno pět českých mužů a čtyři ženy s tím, že ženské náhradnice se připravují doma a v případě potřeby mohou být povolány. Hlavními hvězdami budou Markéta Davidová, která obhajuje zlato z roku 2021, a Michal Krčmář. Podívejte se, jak se všem nominovaným Čechům dařilo v průběhu sezony.

  • Markéta Davidová

    Bude se o ní mluvit hlavně jako o obhájkyni zlata z vytrvalostního závodu z Pokljuky 2021. Před rokem v této disciplíně získala malý křišťálový glóbus. Teď se jí ale víc daří v jiných závodech. České fanoušky bude v úvodu šampionátu zajímat hlavně to, jestli se srovnala ve střelbě vleže, v níž na konci druhé části sezony nezvykle chybovala.

  • Jessica Jislová

    V jejím případě visel otazník vůbec nad startem na MS. Už v Anterselvě ji trápily bolesti žeber, kvůli kterým se jí hůř dýchalo. I proto vynechala „stíhačku“. Pokud se na start postaví, bude moci spoléhat znovu na svou skvělou střelbu, ke které se vrátila po vánoční pauze. Horší to bude ale nejspíš na trati.

    Pořadí v SP: 29. místo
    Úspěšnost střelby celkem: 90 %
    Střelba vleže: 95 %
    Střelba vestoje: 86 %
    Rychlost střelby (v sekundách): 28,8 (vleže 29,8, vestoje 27,5)
    Rychlost běhu (oproti průměru start. pole): +1 %
    Nejlepší individuální výsledky v SP: 14. místo stíhací závod (Annecy), vytrvalostní závod (Ruhpolding)

    Jessica Jislová během závodu s hromadným startem v RuhpoldinguFoto Petr Slavík (Český biatlon)

  • Tereza Voborníková

    V minulé sezoně byla ještě juniorka, teď už se naplno zapracovává do Světového poháru. Start tohoto ročníku SP nebyl v jejím podání nejlepší, během Vánoc se ale srovnala, odpočinula si a v Pokljuce už to bylo o něčem jiném. Stále je však třeba brát v potaz, že jde o velmi mladou závodnici, u které může ještě chvíli trvat, než se dotáhne na světovou špičku. Může ale překvapit.

  • Lucie Charvátová

    Celou sezonu bojuje hlavně sama se sebou. Během léta se u ní projevily zdravotní potíže, se kterými se stále snaží vyrovnat. Ačkoliv střelecké statistiky si drží na úrovni předchozích let, v těch běžeckých jde stále dolů.

  • Michal Krčmář

    V minulé sezoně se trápil, teď je to ale úplně jiný příběh. Na jaře se mu narodil syn Viktor a Krčmář jakoby tím ožil i sportovně. Už nepřemýšlí jen o biatlonu, což se projevilo pozitivně. V této sezoně se dostal už dvakrát na rozšířené pódium a je spolehlivým členem štafet.

  • Jakub Štvrtecký

    Už před pár lety se o něm mluvilo jako o velkém českém talentu. Čtyřiadvacetiletý závodník se ale stále hledá, především pak ve střelbě, na které pracuje s trenérem Mattem Emmonsem. Jak ale všichni říkají, chce to ještě čas. Až nastane, měl by být oporou Michala Krčmáře, na kterém momentálně leží největší pozornost, pokud jde o muže.

  • Tomáš Mikyska

    Na svůj věk výborný střelec, ale bude to chtít ještě řadu závodů se světovou špičkou, než se jí začne vyrovnávat. Momentálně ztrácí hlavně na trati, kde je jeho rychlost lehce pod průměrem startovního pole. Je však třeba říci, že v mužské kategorii teď její špička předvádí neuvěřitelné běžecké výkony. Což je pro české mladíky škola k nezaplacení.

  • Jonáš Mareček

    Věkem spadá ještě stále do juniorské kategorie, ve Světovém poháru tak zatím spíš sbírá zkušenosti, které by měl zúročit za pár let. Stejně jako Mikyska se i on bude na šampionátu v Oberhofu spíš rozkoukávat. Oba mladíci však už ukázali, že dokážou být platnými členy mužské štafety.

    Pořadí v SP: 75. místo
    Úspěšnost střelby celkem: 86 %
    Střelba vleže: 86 %
    Střelba vestoje: 86 %
    Rychlost střelby (v sekundách): 28,1 (vleže 30, vestoje 26)
    Rychlost běhu (oproti průměru start. pole): +2 %
    Nejlepší individuální výsledky v SP: 33. místo sprint (Pokljuka), 43. místo vytrvalostní závod (Kontiolahti)

    Tereza Voborníková a Jonáš Mareček obsadili v závodě talentů druhou příčkuFoto Twitter/Český biatlon

  • Adam Václavík

    O účast na mistrovství světa si řekl svými výkony z nedávného mistrovství Evropy, kde bral 9. místo ve vytrvalostním závodu, osmý pak skončil ve sprintu a ve stíhačce byl 15. K jeho přednostem patří rychlost běhu. Kde to naopak dost drhne, to je střelba vestoje, kde má úspěšnost jen 54 %. Když na ní zapracuje, mohl by se v budoucnu častěji objevovat v závodech SP.

    Pořadí v SP: nebodoval
    Úspěšnost střelby celkem: 65 %
    Střelba vleže: 78 %
    Střelba vestoje: 54 %
    Rychlost střelby (v sekundách): 35 (vleže 32,4, vestoje 37,3)
    Rychlost běhu (oproti průměru start. pole): -3 %
    Nejlepší individuální výsledky v SP: 46. místo stíhací závod (Anterselva), 48. místo sprint (Pokljuka)

    Adam Václavík při sprintu v KontiolahtiFoto Petr Slavík (Český biatlon)

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud