Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Schumacherovo ferrari míří do aukce: Vzpomínky za 169 milionů

Autor: vav

Tenhle stroj pomáhal psát historii formule 1! Legendární vůz F2001b, v němž se na začátku tisíciletí proháněl nedostižný Michael Schumacher (54), je nyní na prodej. Jen se přitom pěkně plácnete přes kapsu.

Červená střela byla v roce 2002 nasazená pouze do dvou závodů. Hned do úvodního v Austrálii a pak v Malajsii, kde »Schumi« nadchnul stíhací jízdou z 21. místa až na druhé. „Nejlepší závodník v nejlepším autě své éry,“ připomněl si tehdejší šéf Ferrari Jean Todt nejzářivější momenty německého pilota v rudém žihadle.

Překoná »bratra«?

Vyvolávací cena monopostu F1 začíná na 6 milionech liber, což je v přepočtu 169 milionů Kč. Kam se během třídenní aukce v USA (začíná 16. srpna), vyšplhá jeho hodnota, zůstává zatím ve hvězdách. Překonat absolutní rekord však bude těžké.

Doposud nejdražší formulí sedminásobného mistra světa je »mladší sourozenec« F2001b, tedy model F2003-GA, ve kterém Schumacher získal svůj šestý titul mistra světa. Ten byl vydražen v roce 2022 za těžko uvěřitelných 360 milionů korun.

Schumacher v prosinci 2013 boural na lyžích, utrpěl vážná zranění hlavy a od té doby o jeho zdraví prosakují jen neurčité zprávy.

Ve formuli vyhrál »Schumi« 91 Velkých cen.
Ve formuli vyhrál »Schumi« 91 Velkých cen.