Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Princ William a David Beckham pod palbou: Kvůli vzkazům fotbalistkám před finále MS!

Autor: OB

Mysleli to dobře, ale pěkně to schytali! Legendární fotbalista David Beckham (48) byl společně s princem Williamem (41) obviněn z otevřeného sexismu. Feministickým aktivistkám se nelíbí, že ve svých videích na podporu anglických fotbalistek vystupují pouze s dcerami. Kvůli absenci synů tak prý dochází k mikroagresi.

V neděli odehrály fotbalistky anglické reprezentace finále ženského mistrovství světa, ve kterém o gól podlehly španělskému výběru. V ochozech stadionu sledovalo utkání téměř osmdesát tisíc diváků a atmosféra na stadionu byla ohromující. Mezi lidmi, kteří se naopak na zápas dostavit nemohli, byl bývalý reprezentant David Beckham a člen královské rodiny, princ William.

Oba tak před zápasem nahráli na své sociální sítě videa se svými dcerami, ve kterých se omlouvají za svou absenci na utkání a posílají podporu svým favoritkám. Internetová skupina MFW však dvojici vyčetla, že nezařadila do svých příspěvků syny, čímž podle nich dochází k sexismu.

„Od dcer se očekává, že budou fandit mužským i ženským týmům, na rozdíl od synů, kteří mají fandit pouze mužům. Spoustě lidí toto bude připadat jako maličkost, ale není. Je to mikroagrese, kterou ženy, homosexuálové a lidé z dalších utlačovaných skupin zažívají každý den,“ tvrdí jedna ze členek hnutí.

„Je to obrovská facka ženám v týmu i těm ostatním, která dokazuje, jak daleko je ještě třeba jít ve zlepšování postavení ženského sportu a všech ženských aktivit na celém světě,“ napsala další.

William, princ z Walesu i zakladatel týmu Inter Miami, fotbalista David Beckham však na svá videa obdrželi od fanoušků i spoustu pozitivních ohlasů. “Jaká milá a podporující zpráva našim hráčkám! A je úžasné vidět princeznu Charlotte,„ napsala jedna ze sledujících prince Williama. “Jako dívce, která vyrůstala v sedmdesátých letech a chtěla hrát fotbal, jenže nemohla, se mi to moc líbí,„ napsala fanynka Davida Beckhama.