Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Alkohol na LOH 2024? Jen pro VIP hosty!

Autor: TT

Všichni jsme si rovni, ale někteří jsme si rovnější? Řídící orgán LOH 2024 v Paříži se k prodeji i konzumaci alkoholu postavil zamítavě. K dispozici ale přeci jen bude! Běžný smrtelník si však »jedno orosené« ani skleničku vína nebude moci dopřát. Alkohol totiž bude k dispozici pouze vyvoleným ve VIP zonách! 

Zprávu o zákazu alkoholu na letních olympijských hrách 2024 přinesl největší pařížský deník Le Parisien, který rovněž zmínil, že tyto regulace jsou ovlivněny francouzským vnitrostátním zákonem Loi Évin z roku 1991. Toto ustanovení posiluje omezení proti tabákové a alkoholové politice v zemi a původně pochází z hlavy Clauda Évina, tehdejšího ministra zdravotnictví.

Loi Évin ve všeobecném měřítku zakazuje propagaci alkoholu, jenže rovněž zapovídá jeho distribuci, prodej i užívání ve sportovních areálech. Většina fanoušků si tak bude muset vystačit s vodou nebo jiným nealkoholickým nápojem, zatímco toto nařízení nebude platit pro osoby VIP, což přináší jistou kontroverzi.

Vstupenka pro „very important person“ (v překladu „velmi důležitá osoba“)  na Stade de France bude stát přibližně 4900 eur, což je v přepočtu skoro 116 000 korun českých. To samozřejmě vyvolává diskusi, zdali toto rozhodnutí nelze považovat za segregaci a bezpráví vůči nižší a střední společenské vrstvě. Pořadatelé her tak schytávají kritiku ze všech stran.

Tento případ dosti připomíná nedávné fotbalové MS v Kataru, kde byl na stadionech alkohol zakázán z politických a náboženských důvodů. Povolena byla jen výjimka pro několik vyhrazených hotelů, barů a restaurací se speciální licencí, jenže zde povyskočila cena za půllitr piva až na 500 českých korun. Řada příznivců se pokoušela tyto restrikce mazaně obejít, a tak alkoholické nápoje pašovala na fotbalové stadiony v rozličných předmětech, kupříkladu v dalekohledu.

Na předchozích LOH 2021 v Tokiu se alkohol rovněž nepodával, akorát tomu tak bylo ze zcela odlišných důvodů. Veškerá omezení totiž vyplývala z opatření proti Covidu-19, nikoliv z rozhodnutí organizátorů akce či politických činovníků daného státu. Například na LOH 2012 v Londýně a 2016 v Riu se na každém ze sportovišť prodávala alespoň jedna značka piva i další alkoholické nápoje.

Zajímavé pak je, že existuje v zákoně Loi Évin hned několik mezer, které znamenají, že víno, pivo a cider se pravidelně prodávají na akcích pro určité sporty, jako je například ragby. Lehký alkohol tedy bude povolen na ragbyovém MS 2023, poněvadž si jeho pořadatelé vyjednali výjimku u francouzských úřadů. Fanoušci si tak na všech zápasech mohou vychutnat japonské pivo Asahi, což je pro zajímavost vlastník Plzeňského Prazdroje.

Nad tím se udiveně pozastavuje i široká veřejnost, která se ptá, proč o uplatnění výjimky nepožádali také organizátoři olympijských her v Paříži. Současná podoba Loi Évin ale umožňuje starostům daného města, ve které se sportovní akce pořádá, udělit pouze omezený počet výjimek. Je tedy pravděpodobné, že Ana Hidalgová, starostka Paříže, již tuto možnost vyčerpala pro jiné události, v důsledku čehož má v tomto ohledu „svázané ruce“.

Paříž zažije olympijské hry po 100 letech! Fanoušci se však budou muset obejít bez alkoholu.
Paříž zažije olympijské hry po 100 letech! Fanoušci se však budou muset obejít bez alkoholu.