Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mistrovství světa bylo důležitější: Rugbista propásl pohřeb syna (†7)

Autor: TT

Hvězdný hráč kvůli rugbyovému zápasu na MS zmeškal pohřeb sedmiletého syna, který dlouho a marně bojoval se zákeřnou nemocí. Smutná zpráva dorazila k otci pár hodin před vítězstvím Fidži nad Gruzií. I přes tuto tragédii Josua Tuisova (29) do duelu nakonec nastoupil.

Truchlit s rodinou, nebo pomoci svému týmu? Fidžijský ragbyový centr Josua Tuisova Ratulevu (29), olympijský vítěz z Ria 2016, těžké dilema vyřešil pro mnohé překvapivě. »Lidský buldozer«, jak se mu přezdívá díky jeho tvrdé hře, na úterní pohřeb svého sedmiletého syna Tita neodcestoval a zůstal s týmem, jehož je klíčovou oporou. Na obřadu v rodném městě ho zastoupil jeho otec. 

Opora předního francouzského celku Racing 92 se smutnou zprávu dozvěděla teprve minulý pátek před zápasem proti Gruzii, ve kterém Fidži pracně dohánělo velký poločasový deficit 9:0. S vypětím veškerých sil nakonec duel úspěšně otočilo a zvítězilo tak poměrem 17:12. Mužstvo se triumfem dobře naladilo na klíčové utkání turnaje, které na něj čeká hned vzápětí.

Fidžijský národní tým si v něm půjde pro teprve třetí účastí ve vyřazovací fázi MS v historii. Zbývá k tomu poslední krok – zisk jediného bodu. V cestě jim pak stojí překážka v podobě outsidera z Portugalska, se kterým změří síly v neděli v závěrečném duelu skupiny C. Pokud uspějí, postupové šance favorizované Austrálie se rozplynou.

Zvládne fidžijská reprezentace roli jednoznačného favorita a postoupí dál? Tuisova bude rozhodně u toho…

Fidžijský centr Josua Tuisova zmeškal pohřeb vlastního syna kvůli zápasu v ragby.
Fidžijský centr Josua Tuisova zmeškal pohřeb vlastního syna kvůli zápasu v ragby.