Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavia popsala děsivý výjezd do Říma: Útok nožem před zraky policie!

Autor: sm, ČTK

Na výjezd do italské metropole nebudou mít ty nejlepší vzpomínky! Fanoušci fotbalistů Slavie do Říma vyrazili v hojném počtu většinu z nich ale pořádně šokoval přístup italské policie, která si s fanoušky hostujícího celku nebrala servítky!  Sešívaní hovoří o kolapsech, ponižování a dlouhém čekání na propuštění ze stadionu. Jeden fanoušek si bohužel odváží i šrámy na těle po útoku nožem. Italská média však kontrují fotkami, které mají být důkazem agresivního jednání pražských ultras, kteří ve svém sektoru vyvěsili vestu člena pořadatelské služby, zřejmě se stopami krve.

Fanoušci Slavie se z Říma vrací pořádně rozčarováni! A to nejen kvůli prohře 0:2 s domácím AS. Po duelu vyšlo najevo, že příznivci hostujícího týmu museli na Olympijském stadionu rivala zkousnout pořádně drsné podmínky. Na sociálních sítích se objevily příspěvky, které ukazují velmi důkladnou kontrolu ze strany policie, která fanoušky dokonce nutila vyzout z bot.

Po skončení utkání navíc sektor pražských fanoušků musel dlouze čekat na propuštění ze stadionu, podle některých příspěvků dokonce ještě 130 minut po zápase diváci nebyli puštěni. „Někteří omdlévají, několik kolapsů díky dehydrataci. Neuvěřitelné chování,“ vrtěl hlavou jeden z Čechů, který na sociální síti X sdílel aktuální obrázky ze stadionu.

„Po cestě na stadion a z něj jsem celkem 6x vyndával obsah batohu. Totální šaškárna. Hlavně že důchodkyně, co tam omdlela, nikoho nezajímala,“ stěžoval si jiný příznivce Slavie. Příspěvky šokovaných fanoušků pak na svém účtu přesdílel i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík , kterého přístup Italů zvedl ze židle.

„Chování italské policie po dobu výjezdu SKS je v rozporu se všemi racionálními pravidly pro organizaci fotbalových zápasů. To, že drží v sektoru naše fans, mezi kterými jsou rodiny s dětmi, 1,5 hodiny po zápase, je doslova šok,“ zlobil se. Chování, kterému fanoušci pražského celku čelili tak evidentně bude mít ještě dohru.

„Klub podá protest proti počínání italské policie a podcenění situace ze strany UEFA. Zároveň jsme od začátku konfliktu ve spojení s českým zastoupením v Itálii. V Římě zůstává část vedení klubu v čele s ředitelem právního útvaru na případnou pomoc fanouškům. Zítra klub bude jednat na velvyslanectví ČR a prosíme fanoušky, aby všechny svoje podněty o porušení zákonných norem zaslali na jakub.splavec@slavia.cz, případně přímo na Jakubovy sociální sítě. Bude hlavním kontaktem pro fans klubu v následujících dnech,“ dodal Tvrdík.

Ministerstvo zahraničí ČTK v pátek potvrdilo, že vedení klubu na velvyslanectví podá protest proti jednání italských organizátorů. "Následně kolegové z velvyslanectví v Římě předají tento protest řediteli Carabinieri v Římě. V tuto chvíli máme informaci o pěti zadržených Češích. Dle informací, které náš zastupitelský úřad má od italských policistů, nebyl nikdo z českých občanů zraněn," uvedl mluvčí Daniel Drake.

Útok na fanouška

Od čtvrtka se mezi sešívanými šířila informace o údajném pobodání jednoho z fanoušků. V pátek ji pak Slavia potvrdila na svém Twitteru. "Klub se dnes v první řadě soustředil na zajištění bezpečnosti fanoušků při odjezdu ze země. Aktivně spolupracujeme s fanoušky, kterým se snažíme poskytovat všestrannou pomoc. Fanoušek, který se stal obětí násilného činu ze strany domácích příznivců, a to za přítomnosti policie (útok nožem), byl ošetřen a je nyní v bezpečí," píše se v příspěvku.

Zakrvácená vesta

Italská média pak poukazují na druhou stranu věci. Uvedla, že ještě před utkáním tamní policie zadržela čtyři příznivce Slavie. Deníky Gazzetta dello Sport a Corriere dello Sport na svých webech také napsaly, že při potyčkách byli zraněni tři policisté a dva bezpečnostní pracovníci. Ti údajně byli napadeni petardami a skleněnými lahvemi.

Média rovněž zveřejnila fotografie několika ultras Slavie, kteří na stadionu vyvěsili jako trofej reflexní vestu s nápisem "security", zřejmě se stopami krve. Někteří fanoušci tvrdého jádra Pražanů také podle italských deníků házeli předměty do sektoru domácích ultras.

Nejaktivnější fanouškovská skupina Pražanů Tribuna Sever plánovala při zápase odprezentovat připravenou choreografii s motivem Julia Caesara a heslem "Ave Slavia", což úřady zakázaly. Několik stovek fanoušků se odpoledne před utkáním sešlo před Koloseem a vydalo se za policejního doprovodu na krátký zhruba půlkilometrový pochod k autobusům, které je dovezly na Olympijský stadion.

Mluvčí římské policie ČTK potvrdil, že policisté ve čtvrtek zasáhli proti skupině slávistických fanoušků v centru Říma. Stalo se tak, protože příznivci pražského klubu se snažili na ulici zapálit pyrotechniku. Při následovné potyčce byli čtyři zadrženi a zranilo se šest policistů. Mluvčí se odmítl vyjádřit k stížnosti, že slávističtí fanoušci mohli odejít až po hodině a půl od konce zápasu. Podle něj se však mohlo jednat o "důvody veřejného pořádku".

Červenobílí v italské metropoli prohráli 0:2 a v přímém souboji o vedoucí příčku utrpěli první porážku ve skupině.