Bartoloměj Černík
26. října 2023 • 22:00

Slávistům v Římě zakázali Caesara, zvažovali bojkot. Ale fandil plný sektor

Autor: Bartoloměj Černík, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
46
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

 PŘÍMO Z ŘÍMA | Velký výjezd s velkou kaňkou. Fanoušci Slavie se v Římě chtěli opět ukázat světu i pomocí obřího a dlouho a složitě připravovaného chorea. Jenže římská strana i přes prvotní souhlas zakázala v hostujícím sektoru velkou choreografii vyobrazující Julia Caesara. Na protest se slávisté sešli k původně neplánovanému pochodu, před kterým varoval klub i policie, žádné problémy ale nenastaly. Svůj zhruba čtyřtisícový sektor pak sešívaní zaplnili v černých tričkách a náladu si spravili alespoň bíločervenou kartoniádou.



Celý svět žasnul nad skvělou podporou slávistických fanoušků na Chelsea před čtyřmi lety a nyní se naskytla ideální příležitost zanechat podobný dojem. Není tak divu, že Tribuna Sever, slávističtí ultras, neponechala před zápasem s AS Řím nic náhodě a plánovala akci sešívané invaze do Říma dlouhé týdny dopředu.

„Dlouhé vyjednávání ohledně chorea v Římě začalo takřka ihned po losu základních skupin Evropské ligy. Před více než měsícem se někteří z nás vydali do Říma kvůli změření rozměrů sektorů vyhrazených pro fanoušky Slavie. Následně se několikrát vydáváme pro speciální, domácími vyžadovaný, nehořlavý materiál přes půlku Evropy,“ popisovala Tribuna Sever na sociálních sítích.

Jenže pak přišly zádrhele. Nejdříve od italské policie, která zamítla vpustit plachtu na stadion v jednom kuse. Fanoušci reagovali rychle a choreografii rozdělili na dvě části. Motivu a provedení chorea, na kterém je vyobrazen Julius Caesar a nápis „Ave Slavia“, dal zelenou AS Řím, policie i UEFA. Jen pár dní před zápasem se ale situace opět zkomplikovala.

„S motivem chorea Ave Slavia má problém nejdřív majitel stadionu - město Řím. Dle místních úředníků zesměšňuje Julia Caesara, a proto nepovolí jeho vpuštění na svůj stadion. Následně se situace mění a problém má nespecifikovaná osoba z vedení policie, která choreo zatrhuje. Dle něj by mimo jiné pobouřilo ultras AS Řím, a proto nepovolí jeho vpuštění na stadion,“ stálo v prohlášení Tribuny Sever, jež zároveň podotkla, že římští ultras se za ty slávistické v tomto případě paradoxně postavili.

Do Říma přicestovalo na sedm tisíc fanoušků, do sektoru hostí se jich vešly čtyři tisíce. 

Naštvaní fanoušci zavrhli bojkot a vyzvali slávisty, aby dorazili na sraz u římského Kolosea. Původně na 15 hodin, pak ho o hodinu posunuli. Vedení Slavie přitom fanoušky vyzvalo, aby shromáždění úplně zrušili. Klub varoval, že policie je připravena zasáhnout. „Ústupků římské straně bylo již dost,“ konstatovali ale ultras.

Vše ale nakonec proběhlo v poklidu, zhruba pět stovek příznivců se za občasného skandování vydalo na krátký pochod k autobusům, jež je přepravily na stadion. K až osm kilometrů vzdálenému stadionu fanoušci neplánovali dojít. Fanoušky hlídali policejní těžkooděnci.

Tribuna Sever uvažovala kvůli obstrukcím s choreem i o bojkotu zápasu, ten ale zavrhla.

„Vzhledem k významnosti utkání a počtu slávistů cestujících za svým klubem jsme se rozhodli do sektoru vstoupit i přes nevpuštění choreografie. Bojkotem před stadionem bychom v tomto absurdistánu nic nezmohli, jen bychom oslabili naše hráče v důležitém utkání. Společně vytvoříme v sektoru pekelnou atmosféru jak dnes tak za 14 dní na domácím utkání v Edenu,“ uvedli zástupci Tribuny Sever na twitteru.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Slavia 6 5 0 1 17:4 15
2. AS Řím 6 4 1 1 12:4 13
3. Servette FC 6 1 2 3 4:13 5
4. Tiraspol 6 0 1 5 5:17 1

Vstoupit do diskuse
46

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud