Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Hossův miliardový projekt v ohrožení: Za všechno může aktivistka!

Autor: pl

S nadsázkou řečeno se už jedná o tradici. Úspěšný hokejista ukončí kariéru a vrhne se na podnikání. Někdy to jde hůř, někdy to ale naopak slušně vynáší. Jako třeba v případě Mariána Hossy (44). Hvězdný Slovák se rozhodl svůj úspěšný byznys rozšířit, jenže narazil na komplikaci. V cestě mu totiž stojí aktivistka!

Už je to nějaký ten rok, co Marián Hossa pověsil brusle na hřebík. Jak se trojnásobnému vítězi Stanley Cupu žije mimo hokejové prostředí? Poměrně úspěšně. Začal podnikat, když založil firmu na výrobu polotovarů jako jsou například pirohy, knedlíčky, halušky nebo šulánky. Kromě toho se jeho firma zabývá také zpracováním masa či zeleniny. Jaký má firma obrat? Jen za loňský rok činily tržby více než jednu a čtvrt miliardy korun! Čistý zisk se pak pohyboval zhruba okolo 13 milionů korun.

S jídlem roste chuť. Hossa se tedy rozhodl své podnikání rozšířit, konkrétně pod Tatrami v katastru obce Veľká Lomnica, kde by měl vyrůst průmyslový park. Vyskytl se ale problém. Výstavbu areálu za téměř půl miliardy korun má podle slovenského serveru Šport24 brzdit aktivistka! Svou výrobu měla přitom do areálu přesunout i významná německá textilní společnost.

Kdo má být zmiňovaná aktivistka? Podle společníka firmy VL industrial park Milana Bališe se jedná o právničku, kterou ale nejmenoval. Na poslední chvíli měla napadnout proces posuzování vlivů na životní prostředí vedený na Okresním úřadě v Kežmarku. „Tato paní se nikdy této oblasti nevěnovala. Pod podnět se podepsala jako samostatný občan, nikoliv jako právnička, abychom ji nemohli právně napadnout. Zablokovala celý proces a dělá to doteď,“ citoval Bališe web Šport24. Dotyčná právnička prý podle něj nezpochybňuje samotný vliv projektu na životní prostředí, ale pouze administrativní postup úřadu.

Podle Bališe nejde aktivistce o životní prostředí. „Je za tím boj obchodních skupin,“ nechal se slyšet. O jaké nesváry konkrétně jde? To nesdělil. Samotná aktivistka se k celé eskapádě, která komplikuje Hossovo podnikání, odmítá vyjádřit.

Někdejší hokejista Marián Hossa musí řešit problém ohledně svého podnikání
Někdejší hokejista Marián Hossa musí řešit problém ohledně svého podnikání