Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Tragická pachuť guinejského vítězství na Africkém poháru národů: Při oslavách zemřelo 6 fanoušků!

Autor: OB

Smutná zpráva vyplula na povrch po prvním vítězství guinejské reprezentace na letošním ročníku Afrického poháru národů. Fanoušci se v hlavním městě západoafrického státu vydali v autech a na motorkách do ulic, aby oslavili úspěch svých fotbalových hrdinů. Jenže šest z nich už se domů nikdy nevrátí...

V pátek se na Africkém poháru národů, který se letos koná v Pobřeží slonoviny, střetla Guinea s reprezentačním týmem Gambie, který nakonec porazila těsně 1:0. Po remíze v úvodním utkání, to tak bylo první vítězství tohoto týmu na letošním Afconu a mezi domácími fanoušky to vyvolalo obrovskou radost.

Ti se po zápase okamžitě vydali do ulic hlavního města Conakry, aby v autech a motorkách oslavili úspěch svého národního týmu. Radost příznivců se však v průběhu noci zvrtla a v celém městě vypukly nepokoje, po kterých nakonec zůstalo šest mrtvých. Guinejský fotbalový svaz okamžitě požádal fanoušky o dodržování klidu.

„Důležité je, aby naši fanoušci a veřejnost slavili rozumně. Musí být velmi opatrní, aby se nevystavovali nebezpečí, protože cílem fotbalu je přinášet radost a nenechávat rodiny zarmoucené. Guinea je země, kde jsou lidé velmi, velmi zapálení pro fotbal a prožívají ho jako nikde jinde na světě,“ uvedl pro BBC Sport Africa tiskový mluvčí guinejské reprezentace.

K této prosbě se poté přidala také legenda guinejského fotbalu Pascal Feindouno, který svou zemi dovedl třikrát za sebou do čtvrtfinále Afrického poháru národů. „Dozvěděl jsem se, že po našem vítězství došlo k několika úmrtím. Chtěl bych guinejským mužům a ženám vzkázat, aby nedělali nic, čím mohou zabít sebe nebo druhé,“ napsal bývalý fotbalista, který oblékal dres několika francouzských týmů.

Podle posledních informací zemřeli tři lidé při čelní srážce dvou aut. Příčina dalších tří smrtí je zatím neznámá. Kvůli velkému množství dopravních nehod jsou v nemocnici desítky zraněných. K vidění byly také situace, kdy fanoušci seděli na kapotách jedoucích vozidel.

Guinejská fotbalová reprezentace
Guinejská fotbalová reprezentace