Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vlhová musí na operaci: Za kolik a proč v cizině

Autor: pl

Má před sebou dlouhou a náročnou cestu za návratem na svahy. Petra Vlhová (28), elitní slovenská lyžařka, si během Světového poháru v Jasné přivodila velice ošklivé zranění, kvůli kterému má po slibně rozjeté sezoně. Navíc ji v následujících dnech čeká operace ve Švýcarsku. A levná rozhodně nebude!

Na Slovensku se od minulého víkendu neprobírá ve sportovním světě téměř nic jiného. Vážné zranění populární lyžařky Petry Vlhové vyděsilo všechny. A není divu. Nejen, že má rodačka z Liptovského Mikuláše po sezoně, ale kromě toho musí kvůli roztrženému přednímu křížovému vazu v koleni podstoupit operaci!

Kde? Na luxusní klinice ve švýcarském městě Sion, kde se mimo jiné pravidelně léčí i švýcarští olympionici. Zákrok povede zkušený doktor Olivier Siegrist (66), který se na zranění takového typu specializuje. „Snažíme se v tomto projektu pracovat s těmi nejlepšími. Není to tak, že bychom na Slovensku nenarazili na ty správné lidi. Spíš jde o skutečnost s konkrétním typem zranění u vrcholové lyžařky,“ citoval slovenský server Šport24 Richarda Galoviče, mediálního manažera Vlhové.

K rozhodnutí se pro tuto kliniku pomohl i kouč držitelky zlaté olympijské medaile Mauro Pini, který je nejen švýcarským rodákem, ale také má v této oblasti zkušenosti z minulosti. „Pozitivní je fakt, že trenér Pini se s Olivierem domluví v rodné řeči. Osobně se navíc znají už roky. Co se týče Petry, i ona z toho měla dobrý pocit. Věří, že je tohle řešení správnou volbou,“ doplnil Galovič.

Pořádný balík

S operací na vyhlášené klinice jde ale ruku v ruce i finanční stránka celé záležitosti. Na kolik tedy Vlhovou přijde lékařský zákrok? Zatímco na Slovensku se cena pohybuje od 37 do necelých 62 tisíc korun, ve Švýcarsku si účtují mnohem víc! Podle Šport24 vyjde Vlhovou operace na 168 tisíc korun. „Sazby, které uplatňuje nemocnice Hospital du Valais, jsou výsledkem rokování se zdravotními a úrazovými pojišťovnami,“ píše se na webu sionské kliniky.

Následně přešli do konkrétních detailů. „Liší se v závislosti od místa bydliště pacienta, typu pojištění a typu léčby. Každý pobyt v nemocnici je klasifikován podle konkrétního typu a je fakturovaný paušálně na základě specifických kritérií, jakými jsou mimo hlavní diagnózy i další včetně samotné léčby,“ stojí na stránkách. Předpokládá se, že Vlhová zůstane ve Švýcarsku několik dní, ne-li týdnů. Podle Šport24 se tak může celková suma za pobyt na klinice vyšplhat až na necelých jeden a čtvrt milionu korun!

Slovenská lyžařka Petra Vlhová se bude léčit na luxusní klinice ve švýcarském městě Sion
Slovenská lyžařka Petra Vlhová se bude léčit na luxusní klinice ve švýcarském městě Sion