Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pitva odhalila příčinu smrti světového rekordmana: Proč Kiptum (†24) zemřel?

Autor: OB

Brzy to budou dva týdny od smrti keňského maratonce Kelvina Kiptuma (†24), který tragicky zemřel při dopravní nehodě ve své rodné zemi. Jeho rodina žádala důkladné prošetření celého případu a nyní, po vykonání pitvy, je konečně jasné, co zapříčilo skon talentovaného atleta.

Tragická událost se odehrála v oblasti Kaptagat, která se nachází v jihozápadní části Keni. Toto místo je oblíbenou destinací dálkových běžců a výjimkou nebyl ani světový rekordman Kiptuma. Při cestě domů však ztratil kontrolu nad svou Toyotou Premio, vyletěl ze silnice a narazil do vzrostlého stromu. V autě s ním seděl ještě jeho trenér Gervaise Hakizimana, který zemřel také.

Běžcova smrt zasáhla celou Keňu v čele s jeho otcem Samsonem Cheruiyotem, který okamžitě požadoval důkladné prošetření nehody. Policii informoval také o čtyřech podezřelých osobách, které se po jeho synovi ptali pár dní před tragédií.

„Byli tady lidé, kteří se ptali po Kelvinovi, ale odmítli se představit,“ citoval britský deník Daily Mail Kiptumova otce. „Požádal jsem je, aby mi řekli, kdo jsou, ale oni místo toho odešli. Jednalo se o skupinu čtyř lidí,“ doplnil. Ti byli následně zatčeni a umístěni do vazby, než se celý případ vyřeší.

Kiptumův otec se však nyní dočkal odpovědi alespoň na jednu z mnoha otázek a tou je konkrétní příčina smrti jeho syna. „Zesnulý Kelvin utrpěl vážná zranění hlavy. Došlo k vážným zlomeninám lebky, které se vyskytovaly hlavně na spodině lebeční. Došlo také k několika zlomeninám v oblasti žeber a poranění plic,“ řekl lékař, který provedl pitvu maratoncova těla. „Příčinou smrti tak byla především těžká poranění hlavy,“ dodal.

Tím však vyšetřování celé tragédie nekončí. Policejní lékař následně uvedl, že byly odebrány vzorky k další analýze. „Vzorky budou podrobeny kompletnímu toxikologickému rozboru, abychom zjistili, zda se na jeho smrti mohlo podílet něco, co k ní přispělo," řekl Oduor.

Pitva odhalila příčinu Kiptumovo smrti
Pitva odhalila příčinu Kiptumovo smrti