Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Před smrtí se chtěl rekordman Kiptum (†24) nezvykle fotit při tréninku: Tušil, že zemře?!

Autor: vav

Je to tajuplné, strašidelné. Věděl snad, že zemře? Keňský maratonec a držitel světového rekordu Kelvin Kiptum (†24), který v neděli v noci tragicky zahynul při autonehodě, pár dní před smrtí rozdával na památku poslední úsměvy do fotoaparátu svým parťákům.

„Je neuvěřitelné, co se stalo... Když se zpětně ohlédnu, říkám si, proč Kelvin trval na tom, abychom se s ním po čtvrtečním dlouhém běhu vyfotili, což bylo naprosto neobvyklé,“ nechápal jeden z Kiptumových trenérů Nahashon Kibon, který při fatální autonehodě přišel kromě svého hvězdného svěřence i o trenérského kolegu Gervaise Hakizimanu (†36).

„Vysvětlil mi to slovy: Trenére, fotky jsou poklad, navždy připomínající lidi, které máte rádi!“ doplnil Kibon mrazivé detaily ze závěru poslední tréninkové jednotky Kiptuma před smrtí.

Rodině slíbil výlet

Tréninkem keňská superstar přímo žila! Chtěl se totiž stát vůbec prvním maratoncem, jenž v závodě pokoří magickou hranici dvou hodin a vylepší tak svůj rekord (2:00:35).

„Někdy tak moc dřel, že jsem byla přesvědčená o tom, že to nemůže vydržet,“ líčila ovdovělá manželka Asenath Jeruto. „Ale především to byl milující a starostlivý otec,“ dodala truchlící choť, s níž má Kiptum dvě malé děti, kterým pár hodin před smrtí sliboval odpočinkový rodinný výlet. Namísto toho doběhl k cíli věčného odpočinku...

Maratonec skonal při autonehodě společně s trenérem Hakizimanou.
Maratonec skonal při autonehodě společně s trenérem Hakizimanou.