Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tenisový boss Kaderka si během let znepřátelil řadu hvězd: Boží mlýny melou, hulváte!

Autor: as
  • Kaderka si během let znepřátelil nejedno hvězdné jméno světového tenisu. Mezi nimi například Martinu Navrátilovou či Radka Štěpánka

    Kdo mi nepochlebuje a nemluví o mé výjimečnosti, je nepřítel! »Svatou válku« Iva Kaderky (60), stíhaného za údajné dotační podvody, během jeho panování odnesla i pěkná řádka tuzemských tenisových legend.

  • Galaktické ego

    Od úterka je za mřížemi, ve čtvrtek na něj soudce uvalil vazbu. Policie na něj má dle právníků i státního zástupce neprůstřelné důkazy, že ve velkém čachroval se státními dotacemi. A na dálku tomu tleská i nemálo slavných českých tenistů minulosti!

    Kaderka šéfuje svazu od roku 1998, v očích mnohých se za tu dobu stylizoval do role »tenisového Dona Corleoneho« vyžadujícího absolutní loajalitu. Kritika? I ta sebemenší se musí stonásobně potrestat! A je jedno, jak hvězdný je oponent stojící proti vám.

    Není divu, že galaktické Kaderkovo ego tak narazilo na slavné tváře. Tenis coby individuální sport produkuje silné osobnosti, které nerady uhýbají. Střet byl jen otázkou času, a že jich bylo! Nevěříte? Stačí si jen zlehka zalistovat starými novinami...

    Ani image padoucha z Hvězdných válek Ivo Kaderkovi proti soudci a státnímu zástupci nepomohla, šel do vazbyFoto Blesk: David Malík

  • Nejsi vítán, Štěpánku!

    Stačila jedna omluvenka kvůli únavě a vymetl ho z daviscupového týmu. „Nejsi tu vítán!“ vzkázal Kaderka mladému »Štěpcovi«, který se namíchl a tři roky prestižní soutěž bojkotoval. Vrátil se až po zásahu manažera Černoška a mocného muže v pozadí Chrenka a byly z toho nakonec dva slavné triumfy. „Ale Kaderka nesmí ani páchnout do šatny!“ nařídil Štěpánek jasné pravidlo. Vzájemnou averzi obrousil čas, ale odměřenost přetrvala.

    Štěpánek měl s Kaderkou v minulosti konfliktFoto Blesk

  • Martina jen za prachy!

    Na sklonku kariéry přijela coby hvězda a miláček fanoušků na turnaj Prague Open, což ale zpětně Kaderka zkritizoval. „Jedinou podmínkou pro ni byly peníze, chtěla milion za start ve čtyřhře. Vynutit si tučné startovné a pak se vlastenecky klanět je farizejství,“ utrousil, přestože se štvanickou akcí neměl nic společného. „Hulvát, typickej žárlivej mužskej. Přinese mi květiny, fotí se se mnou, a pak tohle... Vymýšlí si, nezná nic, je to borec. Už se s ním v životě nebudu bavit,“ reagovala Martina. Dostala se na černou listinu, pozvánky na fedcupová finále ji léta míjely.

    Navrátilová nemá Kaderku v obliběFoto Blesk

  • Kodeš je škůdce!

    Se svým slavným předchůdcem na postu šéfa svazu vedl dlouhá léta tvrdý boj, vzájemně se obviňovali z neschopnosti. „Nechal nám dluh 26 milionů korun,“ vykřikoval Kaderka. Natruc jej nezval na velké akce, VIPka mu byla zapovězena. „Nebudu zvát lidi, kteří škodí českému tenisu a poplivali ho,“ hájil se. „Jak ubohé a malicherné,“ nechápal Kodeš. Ještě po letech při pohřbu trenéra Kordy si do soka rýpl při smuteční řeči: „Pavle, odcházíš do tenisového nebe. Nejsem si však zcela jist, zda některé ostatní tenisové funkcionáře nečeká tenisové peklo,“ díval se Kodeš upřeně na brunátného Kaderku.

    Kodeš a Kaderka měli v minulosti mezi sebou problémyFoto Blesk

  • Šampioni, táhněte!

    Nepovznesl se nad kritiku a zatrhl jejich účast coby hvězdných hostů daviscupového finále v Barceloně. Lendl s Kodešem dostali pozvání od ITF, ale zbylí dva šampioni Šmíd se Složilem měli smůlu. „To je fakt úroveň. Ale já bez Kaderky můžu žít úplně v klidu,“ hlásil v roce 2009 Šmíd. Situace se málem opakovala o tři roky později před bojem o »salátovou mísu« v O2 areně. „Přijde mi neuvěřitelný, že tohle mohlo někoho už podruhé napadnout, ostuda!“ zuřil Štěpánek. I díky jeho aktivitě legendy dorazily, zato fanoušci následně Kaderku vypískali.

    Štěpánek kvůli Kaderkovi před lety bojoval za tenisové legendyFoto Blesk

  • Kauza dotací

    Policie obvinila pět lidí a stejný počet právnických osob kvůli zneužívání dotací, které stát poskytl Českému tenisovému svazu na podporu sportu. Případ se týká prezidenta svazu Iva Kaderky, jeho blízkého spolupracovníka Vojtěcha Flégla (oba zůstali ve vazbě), tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfky ekonomického oddělení svazu Hany Baierové a trenéra Daniela Vacka. Obvinění se podle policie dopustili dotačního podvodu se škodou velkého rozsahu. „Ta je v současné chvíli vyčíslena na 14 a půl milionu korun,“ řekl státní zástupce Ondřej Trčka, který případ dozoruje. Částka se ale podle něj může ještě zvýšit. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let.

    Ivo Kaderka na jednání vazebního souduFoto Blesk - Tonda Tran

  • Navrátilová Kaderku nemusí
    Navrátilová Kaderku nemusí

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###