František Prachař
19. dubna 2009 • 16:03

Cyklotrasa: Český ráj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE


FOTOGALERIE - O cyklotrase vedené Českým rájem, jejíž mapku a itinerář, stejně jako bohatou fotogalerii najdete v sekci Trasy deníku Sport, platí, že nejtěžší je začátek.

Pokud překonáte bikerský úsek po modré značce spojující hrad Kost a vesničku Vyskeř, dostanete zaslouženou odměnu. Hrady a zámky s dominantními Troskami vás často donutí zastavit. Malebné okolí totiž bere dech. Připravte se ale rovněž na to, že výšlapy za dominantami stojí dost energie.

Při příjezdu do obce Sobotka máte dvě možnosti. Hned u železniční stanice je hospoda, ze které vidíte na další restauraci u kolejí.

Cyklotrasa Český ráj - chvíle odpočinkuFoto Michal Beránek

Za pivo a klobásu nedáte víc než 70 korun, ale vystavujete se hrozbě, že se z vás hned na úvod výletu stanou „Zapadlí vlastenci“, protože jedno z místních stavení v minulosti obýval spisovatel Karel Václav Rais, aby tu napsal své známé dílo.

Nejlepší možností je vyjet po prašné cestě k zámku Humprecht, kde doporučujeme výstup na ochoz s nádhernou vyhlídkou. Ta ukáže cestu na Kost. Přejedete koleje a vydáte se po silnici do Oseku. U křížku nezapomeňte uhnout doprava. Přijde první stoupání, kdy se před vámi otevře i pohled na Trosky. Sjezd k hradu Kost je bezproblémový, dole vás kromě rozcestníku přivítá i stánek s občerstvením u rybníka.

Cyklotrasa Český ráj - scenerie s Troskami
Cyklotrasa Český ráj - scenerie s Troskami


Modrá značka vede nejprve přívětivou pěšinou, doporučujeme sjet za rybníkem Partotákem na louku, kde je pro cyklisty vyjetá stopa. Začíná náročnější terén, který mohou komplikovat i všudypřítomné větve, neboť les byl v březnu částečně vykácen.

Nejnáročnější úsek přijde za obcí Dobšice a má jméno sjezd u Podvyskeřského mlýna. Pokud nejste zdatný cyklista, doporučujeme sesednout z kola nebo úsek objet po neznačené rovné lesní cestě a pak pokračovat do Vyskeře po hlavní silnici. Ve vesnici si dejte přestávku na doplnění tekutin, klidně v pěkném penzionu Vyskeř.

Úsek přes Kacanovy vede po značené cyklostezce a nezklame rozmanitostí. Po asfaltovém úseku následuje technická část s výjezdy přes kořeny až do Hrubé skály. V místním zámku na vás dýchne romantika už při vjezdu na nádvoří. Jeho stěny jsou obrostlé popínavými rostlinami, navíc je tu další skvělý výhled na Trosky. Zastavit se můžete i v pizzerii. Oproti předchozím záchytným bodům jsou ale ceny vyšší.

Otrlí bikeři si mohou cestu prodloužit výletem na nedaleký Valdštejn, trasa Sportu však pokračuje do Rovenska pod Troskami, kde stojí za návštěvu Zvonice s rebelantskými zvony. Zdroje uvádí, že s výjimkou Kouřimi jde o jediné místo v Česku, kde jsou zvony obráceny srdcem vzhůru a obsluha je rozhoupává šlapáním. Nejtěžší váží jeden a půl tuny.

Po této zkušenosti následuje další cesta rájem. I pro ty, kterým už všudypřítomná stoupání připomínají spíš peklo. Úsek přes Borecké skály nabízí nejkrásnější vyhlídku během výletu. Obklopeni jemným jehličím se můžete pohodlně usadit a opět se kochat Troskami, které už jsou vzdálené jen pár kilometrů. Při sjezdu ze skal pozor na přejezd hlavní silnice, která patří k jedné z mála frekventovaných komunikací na trase.

Blíží se Trosky, další vrchol. Kdo už má po krk stoupání v terénu, má možnost se prokousat k čedičovým věžím Panna a Baba po značené asfaltové cyklostezce. I zde je možnost doplnit energii v občerstvení. Z parkoviště se napojte na pěknou prašnou cestu, po níž sjedete na hlavní silnici.

Cyklotrasa Český ráj - vítězná pózaFoto Michal Beránek


Přes Újezd pod Troskami a Libunec se dostanete do Hrdoňovic, kde vás určitě zaujme místní pískovna, kde si mohou otrlejší bikeři zadovádět. Lepší ale bude šetřit se na další tvrdší úsek v terénu, přes něj se vyškrábete na zříceninu s názvem Pařez, kde si mírnější povahy mohou připadat jako malé „trosky“. Tím končí exkurze připomínající „Tour de hrady“ jako obdoba o něco slavnějšího cyklistického podniku.

Sjezd ke Skalnímu městu nabídne vyvrcholení krás okolí či konec útrap v kopcích. V Prachovských skalách, srdci Českého ráje, si lze odpočinout a pokud vám dochází zásoby, máme dobrý tip. Kupte si u vchodu do přírodní rezervace energeticky vydatné sušené ovoce nebo oříšky v čokoládě. V této lokalitě stojí za to sesednout z kola a projít si skály po svých až do Maršova.

Cesta do Mladějova i zbytek trasy do cíle se dá projet v exhibičním tempu. Garantujeme vám, že kdo pohrdl klobásou na začátku výletu, udělal správnou věc a může si jí v Sobotce vychutnat na závěr. Samozřejmě s pohledem na Humprecht a Trosky.

Trasu Českým rájem doporučujeme jet v námi zvoleném směru. Po cestě je spousta alternativ, jak si jízdu zkrátit po asfaltových cestách, budete však ochuzeni o krásné výhledy.

Témata:  homepage-image
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud