21. února 2022 • 09:25

Žádní Astralis, ani Vitality, ale překvapení Heroic. IEM Katovice zná účastníky play-off

Autor: Jan Hrušovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to intenzivní víkend plný těsných a napínavých bitev. Do play-off turnaje IEM Katovice však mohla postoupit pouze šestice nejlepších týmů. Velcí favorité NaVi a Gambit potvrdili svou roli a jdou dále. Málokdo by však očekával dominantní postup do semifinále od Heroic a výpadek Vitality nebo Astralis.



Obhájci titulu Gambit neměli jednoduchý start do turnaje. Hned na úvod prohráli s NIP, ale účast v play-off si vybojovali ve spodním pavouku. V něm si nejdříve poradili s Copenhagen Flames, poté s lehkostí přejeli Vitality a v následujícím rozhodujícím zápase vrátili NIP porážku a postoupili do vyřazovacích bojů.

K nepovedenému startu se v rozhovoru pro portál HLTV vyjádřil i Vladislav „⁠nafany⁠“ Gorškov. „Nemám velká očekávání od tohoto turnaje, protože jde o první v tomto roce. Je zřejmé, že spousta týmů tady není ve své nejlepší formě,“ prohlásil nafany. Podle něj se týmy dostávaly pomaleji do formy i v minulých letech. I když se turnaj dvakrát kvůli pandemii koronaviru odehrával bez diváků, tak to bylo stejné a šanci uspět měla i mužstva ze širší špičky.

„Mnoho týmů bylo nevyrovnaných a myslím, že to byl důvod, proč my loni vyhráli. Ale teď je to trochu jiné, protože jde o lanku,“ doplnil dvacetiletý hráč Gambit.

Co však není jiné oproti zvyklostem, to jsou výsledky NaVi. Světová jednička si po vítězných zápasech 2:1 s ENCE, 2:0 s FURIA a 2:1 s FaZe zajistila hladký postup do semifinále. Tým se musel vyrovnat i s krátkou karanténou Kirilla “Boombl4” Michajlova. Ten měl ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus, v dalších hodinách ale Polsko změnilo karanténní opatření, takže Boombl4 odehrál v izolaci pouze zápas s ENCE, poté už měl dva negativní testy na covid a mohl se připojit ke svým spoluhráčům. 

Podobné lapálie musel překonat Robin “ropz” Kool z FaZe. Už během play-in fáze měl pozitivní test na covid a v karanténě zůstal až do 18. února. FaZe se ale i bez estonského borce probojovali až do základní skupiny, týmu k tomu pomohl svým povedeným záskokem ve třech utkáních Justin “jks” Savage. Proti fnatic a NaVi už ale na serveru úřadoval ropz. Na prvního soupeře to ještě stačilo, jenže NaVi se nenechali zaskočit. 

I přes prohru se ale FaZe drží nadále v turnaji a ve čtvrtfinále narazí na Gambit. Vítěz tohoto duelu pak nastoupí v semifinále proti Heroic. Dánské mužstvo zatím působí v Katovicích velmi dobře a podobně jako NaVi ještě neprohráli jediné utkání. 

Heroic měli nejvíc práce hned v prvním zápase. OG zdolali až ve třízápasové řežbě. Pak už neprohráli. Souboj s Vitality definitivně získali výhrou v prodloužení 22:18 na druhé mapě a v dalším střetnutí si pochutnali na Virtus.pro také 2:0.

Virtus.pro si ve čtvrtfinále zahrají proti G2, od kterých se letos očekává mnoho. Jenže G2 nevstoupili do katovického turnaje dobře a hned v prvním utkání prohráli s fnatic 1:2. Pak už to ale byly jen samé výhry: 2:0 s Liquid, 2:1 s FURIA a 2:1 s Astralis. 

Právě od posledního utkání s dánským klubem se mohou G2 odpíchnout. Sice nejdříve prohráli první mapu, jenže pak hráči G2 svého soupeře z Astralis totálně rozprášila a zvítězili 16:5 a 16:1. 

G2 se tak podívají do Spodek Arény, kde projde obrovskou zkouškou sniper G2 Ilja “m0NESY” Osipov. Šestnáctiletý talent je na svém prvním velkém turnaji a nyní poprvé zamíří do haly plné diváků. „Pokud chytne dobrý začátek, bude zářit. Je vážně rychlý a když chytne, bude v tom pokračovat. Nechci říkat, že je to všechno o startu. Ale myslím, že pokud udělá pár dobrých killů, tak získá sebevědomí a dav v aréně ho pak vyburcuje,” řekl webu HLTV hvězdný Nikola “NiKo” Kovač na adresu svého spoluhráče. 

V Katovicích tak letos skončila jedna série. Tým Astralis se vůbec poprvé od roku 2016 neprobojoval do play-off. To se tedy týká i dvojice Peter “Dupreeh” Rasmusen a Højsleth “Xyp9x” Højsleth, která společně od roku 2014 v barvách týmů Dignitas, TSM a poté Astralis vždy dosáhla na play-off a zahrála si před diváky ve Spodek Aréně. Rekordní šňůra je však kvůli nepostupu Vitality a Astralis pryč. 

Vyřazovací boje IEM Katovice začínají už v pátek odpoledne, pokračují semifinálovými zápasy v sobotu a v neděli večer se rozhodne o vítězi, který si za první místo odnese 400 tisíc dolarů. 

Rozpis zápasů: 

pátek 

15.30 Virtus.pro vs. G2
19.00 Gambit vs. FaZe

sobota

15.30 Heroic vs. vítěz utkání Gambit/FaZe
19.00 NaVi vs. vítěz utkání Virtus.pro/G2

neděle

17.00 finále IEM Katovice 2022

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud