Jan Vacek
Premium
7. července 2020 • 04:55

Boj o krále střelců: oblíbený Kozák, divák Musa, či nenápadný Budínský

Autor: Jan Vacek, jam
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karty jsou rozdané. Slavia zakončí sezonu na prvním místě, znovu po roce ji lemuje přízvisko mistrovská. Sparta bude po mohutném finiši třetí. Přesto středeční derby v Edenu slibuje další parádní podívanou. A nejen proto, že slavná „S“ jsou po koronavirovém restartu bodově vůbec nejúspěšnějšími kluby v celé lize. Hlavním tahákem se zdá být souboj čtrnáctigólových kanonýrů o krále střelců. Zatímco domácí Petar Musa bude „uvězněný“ kvůli žlutým kartám v blocích, Libor Kozák do akce půjde. „Nesmí nám dát gól,“ burcuje trenér „sešívaných“ Jindřich Trpišovský. Jakou kdo má šanci a nezasáhne do hry „třetí vzadu“ Lukáš Budínský, který navíc bude mít dost možná k dispozici ještě dva zápasy?



Byť je v tabulce vymalováno, nebude to fádní zápas. To ani náhodou. I poslední derby v sezoně totiž natahuje ruku s mnoha lákadly. Proti sobě půjdou dva vůbec nejlepší týmy od ligového restartu. Slavia vydolovala 26 bodů, Sparta 24. Třetí v pořadí Plzeň pak 23.

Témata pro uzavírací šlágr jsou tak jasná. Potvrdí Letenští výkonnostní vzestup i v domovině nejtěžšího možného soupeře? Nebo jim Slavia ukáže, že je pořád o kus napřed? Co se bude dít kolem Nicolae Stancia, jenž při mistrovských oslavách svůj bývalý klub urážel? Otázek spousta...

Ta možná nejzajímavější se ovšem týká střelecké koruny. Prahne po ní hned trojice vlčáků, nejlepší pozici z nich má Libor Kozák. Trůn pro nejlepšího kanonýra ligy si může přitáhnout právě v derby.

„Libor je hráč pro velký čtverec, střely zpoza šestnáctky u něj moc nespatříte. Uvidíme, jak se popasuje s pevnou slávistickou obranou,“ říká někdejší trenér a expert deníku Sport Ivan Kopecký.

Na půdě odvěkého rivala může vytáhlý útočník dopsat až „popelkovský“ příběh. Během sezony si totiž někdejší hráč Lazia či Aston Villy prošel všemožnými turbulencemi.

Čelo tabulky střelců
14 Musa (Slavia)
  Kozák (Sparta)
13 Budínský (Ml. Boleslav)
12 Kanga (Sparta)
  Řezníček (Teplice)

Když ho Sparta před rokem přivedla, fanoušci to kvitovali s nadšením. Přesně takový kanonýr nám chyběl, shodovali se. Prvotní euforii ale v průběhu podzimu vystřídalo rozčarování. Kozák se dlouho hledal, nešlo mu to. Koncovka bídná, spousta zahozených tutovek. Víc než na oslavná gesta zkušený hroťák používal ruce, aby se chytil za hlavu, když ho sudí opět nachytali v ofsajdu...

I proto se na důrazného útočníka kolikrát i pískalo. Kozáka tenhle stav sžíral. Věděl, že týmu musí pomáhat víc. „Od toho tady jsem. Góly se ode mě očekávají. Když je nedávám, nemohu být spokojený,“ vykládal v mixzóně letenského stadionu v sobotu 5. října loňského roku. Bylo to jen několik minut poté, co hattrickem rozmetal Karvinou. Přesto nelétal v oblacích, nohy měl pevně přibité na zemi. Moc dobře věděl, že pověsti kanonýra zůstává leccos dlužen.

Dobro týmu především

S opavským rodákem přesto na Spartě panovala spokojenost. Proč? Protože je to přesně ten typ hráče, kterého chcete mít v kabině. Na tréninku ani v zápase neošidí absolutně nic, nesnáší šlendrián. Tým a jeho prospěch je pro něj svatý, vždycky a za každé situace.

V kabině si Kozák získal statut přirozeného lídra, spoluhráči

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud