Michal Petrák
1. října 2013 • 09:44

Kdo je nejlepší střelec Plzně? „Maňas”, co dává góly v Hradci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm zápasů v řadě, deset gólů. Taková je bilance nejlepšího kanonýra Viktorie Plzeň v téhle sezoně. Marně hledáte ve statistikách, jestli se jí pyšní Marek Bakoš nebo Daniel Kolář? Nehledejte – tenhle střelec sbírá neuvěřitelná čísla na hostování. Jmenuje se David Vaněček a svými góly vytáhl Hradec Králové z krize na čelo Fotbalové národní ligy.



„Votroci” chystali před sezonou velké plány na okamžitý návrat do Gambrinus ligy. Po třech kolech však měli na kontě jen jeden bod a na mužstvo padala deka. Jenže potom se rozstřílel Vaněček – v sedmi následujících utkáních ani jednou nevyšel naprázdno, Českým Budějovicím nasázel hattrick a naposledy Mostu (který do té doby neprohrál) dva góly. A Hradec je najednou první s tříbodovým náskokem před Karvinou.

„Určitě to nebylo jen mnou. Od zápasu v Třinci jsme změnili myšlení, po prvních třech kolech jsme pochopili, že druhá liga rozhodně nebude jednoduchá. Nepůjde to profesorským fotbalem, ale musíme bojovat a jezdit po zadku," usmívá se skromně šutér, jakého pod Lízátky nepamatují.

Na východě Čech je Vaněček na ročním hostování s opcí a s trochou nadsázky se dá říct, že si už v první třetině sezony vystřílel stálé angažmá. A stabilita je něco, co dosud dvaadvacetiletému forvardovi chybělo. V Plzni se ne a ne prosadit, proto téměř co půl roku hostoval v novém druholigovém týmu.

Jeho cestování má zajímavý efekt: během deseti kol druhé nejvyšší soutěže už třikrát nastoupil proti svému bývalému klubu. Táborsku Hradec podlehl, Sokolov a Ústí však porazil shodně 2:0. A mladý střelec se na obou výhrách podílel jedním gólem.

„V minulých týmech se vypisovaly prémie, když se porazil tým, ve kterém někdo dřív působil. Jsem ale docela rád, že tady to tak není," směje se Vaněček s úlevou, že nemusí sponzorovat některé z hradeckých lahůdkářství pravidelnými nákupy krabic chlebíčků – a to Hradec čeká ještě Vlašim, poslední z někdejších Vaněčkových zaměstnavatelů.

„Na druhou stranu, kéž by to takhle pokračovalo. Už bych chtěl někde zakotvit, protože abych se každý půlrok adaptoval na nový styl, novou partu, nový fotbal, to určitě není dobré. Pro mě je cíl, abych se konečně usadil. A byl bych rád, aby to bylo tady v Hradci, navíc příští rok v první lize," přeje si.

Z Plzně žádnou velkou odezvu Vaněček nemá - hlavu si s tím však neláme. „Volal mi jen pan Kohout, který mě trénoval v dorostu. Popřál mi hodně štěstí a pogratuloval k úspěšné sérii. Jinak se nikdo neozval," krčí rameny. „Teď o tom ale nepřemýšlím, chci podávat dobré výkony v Hradci. Plzeň má právo si toho nevšimnout, má teď úplně jiné starosti," odkazuje na snažení mateřského týmu v Lize mistrů.

A z východu Čech Vaněček ani nijak zvlášť nepospíchá. Jednak cítí, že ve dvaadvaceti možná konečně zažívá velký start, jednak zapadl do party, kterou si nemůže vynachválit. Důkaz jeho integrace je i vtipná přezdívka, kterou na něj spoluhráči volají: Maňas.

„Začali jsme mu tak říkat hned, protože manuálně zručný moc není,” směje se stoper Adrian Rolko. „Volal mi třeba, že nefunguje pračka, tak jsem se na ni byl podívat. A zjistil jsem, že když ji zapojoval, nesundal záslepku z hadice. Spálil čerpadlo," popisuje Vaněčkovy kutilské schopnosti.

„A nebo zaparkoval auto na náměstí a nechal stažená všechna čtyři okna. Uvnitř peněženku, doklady," kroutí vysoký obránce hlavou.

Rukama se naštěstí Vaněček v Hradci živit nemusí - nohama a hlavou mu to jde náramně.

Z Plzně žádnou velkou odezvu Vaněček na své góly nemá - hlavu si s tím však neláme
Z Plzně žádnou velkou odezvu Vaněček na své góly nemá - hlavu si s tím však neláme

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud