Michal Kvasnica
3. března 2023 • 15:00

Koho sledovat ve druhé lize: mladíci, Slováci, slávisti i restart kariéry

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Až zase od některých prvoligových funkcionářů uslyšíte, že v Česku není kde brát kvalitní fotbalisty a o patro níž už vůbec ne, vzpomeňte na Kušeje, Kima, Durosinmiho, Adedirana, Pudhorockého... FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA startuje a v ní se opět objeví zajímaví hráči. Vybrali jsme šest dvojic, které se na jaře vyplatí sledovat. Mladíky, cizince, ale i třicátníka, který se chce nastartovat mezi elitu.

  • ŠICHTA PRO UHRINA

    Jsou první, takže na ně bude i navzdory finančním problémům upřena pozornost. Zvlášť když Příbram převzal známý kouč Dušan Uhrin mladší. Na koho bude spoléhat? Kromě nejzkušenějšího borce Tomáše Wágnera, jenž je s devíti zářezy nejlepším střelcem soutěže, bude hodně sledován i brankář Martin Melichar (na podzim sedm nul) a útočník David Surmaj (na podzim šest gólů). Kolem obou se v zimě motali prvoligisté, na trenéru Uhrinovi teď bude, aby jim vydržela fazona a Starkův klub se držel co nejvýše, minimálně na barážových příčkách.

    Útočník David Surmaj vyrostl ve Spartě, teď ve druhé lize táhne PříbramFoto Archiv FK VIAGEM Příbram

  • AFRIČTÍ TAHOUNI

    Kamerunský majitel Kingsley Pungong si za ně řekl takové cifry, že je de facto udělal nepostradatelnými. Devítigólový Bienvenue Kanakimana byl na podzim fantomem soutěže, zájemci se na něj jezdili pravidelně dívat a nad extrémní rychlostí uznale kroutili hlavou. Yira Sor II? Proč ne... Ofenzivní univerzál z Burundi má za úkol vystřílet postup, proto Baník, Sigma a další neuspěly. Neméně zdatně mu sekunduje Alexis Alégue (na podzim tři góly a pět asistencí), jenž sice není tak dynamický, ale útočníkům z druhé vlny vytváří díky nadstandardní technické kvalitě servis.

    Bienvenue Kanakimana se raduje ze vstřeleného góluFoto MFK Vyškov

  • TURECKÝ IMPULS

    Poloprofesionálové z Líšně vyrazili ladit formu na zimní soustředění do Turecka – je třeba dodávat k ambicím víc? Skromní sympaťáci se dlouhodobě drží na špici druhé ligy, teď mají výhodu v tom, že jim žádná z opor neodešla. Kádr zůstal neoslabený. Je až s podivem, že Marek Matocha (na podzim jeden gól a sedm asistencí), dlouhodobě jeden z nejlepších středopolařů F:NL, stále zůstává v Brně, když jeho levačka připravuje spoustu šancí i branek. Vysokou výkonnost a interes si držel i dvoumetrový stoper Jakub Černín, kromě výšky vás zaujme obounohou konstruktivitou.

    Líšeňský Marek Matocha v souboji s Adamem Vlkanovou, když ještě válčil za Hradec KrálovéFoto profimedia.cz

  • NOVÝ ÚTOK HANÁKŮ

    V Prostějově dali nové útočné posile Tomáši Malcovi za úkol – s troškou nadsázky – nastřílet na jaře minimálně deset gólů. Zkušenému slovenskému obrovi trenér Pavel Šustr obrovsky věří, ambiciózní celek konečně našel hroťáka po vzoru někdejší opory Karla Kroupy. Třicetiletý světoběžník už v Česku hrál, v nedaleké Olomouci nastřílel v sezoně 2015/16 čtyři branky. Kooperovat by Malec mohl s dalším urostlým nováčkem Ondřejem Chvějou, jenž dorazil hostovat z Ostravy. Také on má prvoligové ambice, ideálně na Hané na zrekonstruovaném stadionu.

    Ondřej Chvěja (vlevo) působil naposledy v Pardubicích, teď nově hostuje v ProstějověFoto Pavel Mazáč / Sport

  • OD LÉTA V OLOMOUCI

    Jihlavský obránce Vojtěch Křišťál má od léta podepsanou smlouvu v Olomouci, takže Sigma bude jeho výkonnost pečlivě sledovat. Bohužel pro Hanáky, kteří hledají pravého beka, se nyní Křišťál pod koučem Ondřejem Smetanou profiluje spíš jako stoper. Ale ani těch není v Česku přebytek. Zajímavý – a nejen hrou nohama – je i brankář Adam Jágrik. Podzim se mu sice nepovedl úplně podle představ, ale i tak je před blížícími se 23. narozeninami pro prvoligové celky zajímavým zbožím. Vysočina by měla jít pod Smetanou celkově nahoru, čeká se progres jednotlivců i týmu.

    Vojtěch Křišťál v přípravném utkání Jihlavy proti Spartě v roce 2020Foto Michal Beránek / Sport

  • SLAVISTÉ POD DROBNOHLEDEM

    Ve vlašimském kádru navzdory dvanácté příčce nenápadně dřímá možná největší potenciál ze všech mančaftů v F:NL. Trenér Martin Hyský tam odvádí výbornou práci. S devíti podzimními trefami překvapivě vystřelil záložník Jan Suchan, zaujali však i mladí slávisté. Devatenáctiletého stopera Denise Halinského posunula příprava pod Jindřichem Trpišovským, teď by měl zkušenosti z Edenu prodat. To samé platí pro slovenského středopolaře Tomáše Riga, který už druhou ligu dávno přerostl. Zajímají se o něj například podještědské celky. Na radaru jsou i šikovní Nigerijci.

    Tomáš Rigo (vpravo) pomáhá VlašimiFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud