30. července 2018 • 12:04

CEE Cup čeká exotické finále. Brazilskou sambu bude chtít zastavit Besiktas

Autor: Michael Durčák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmý ročník prestižního mládežnického turnaje CEE Cup vyvrcholí už v úterý od 18:00 na stadionu v Ďolíčku, kde svoje domácí zápasy hrají prvoligoví Bohemians 1905. Zatímco loňské finále turnaje fotbalových talentů kategorie U19 bylo díky účasti Evertonu a Burnley čistě anglickou záležitostí, letos se můžou diváci těšit na exotický souboj brazilských Palmeiras s tureckým Besiktasem Istanbul.



O poznání snazší cestu do finále měli Brazilci, kteří s přehledem vyhráli skupinu A. Ve svém prvním zápase lehce přehráli v poměru 5:0 bosenské Sarajevo, v druhém zápase na ně však dolehla únava z cestování a „pouze“ remizovali 1:1 s Nitrou. V posledním zápase skupiny se fotbalisté Palmeiras utkali o postup s dorostem pražské Sparty, který i díky dvěma penaltám zdolali 3:0 a se ziskem sedmi bodů postoupili bezpečně z prvního místa ve skupině rovnou do finále.

V dresu „bílozelených“ během skupinových bojů nejvíce zářilo duo Wesley a Tomas De Olivera, které zatížilo konto soupeřů celkem čtyřmi brankami. Oba hráči se trefili dvakrát, přičemž Wesleyho fotbalové kvality si pochvaloval po utkání Sparta - Palmeiras i šéf sparťanské akademie Jaroslav Hřebík: „Wesley je hráč, který měl v sobě zažité všechny principy posledního vývoje fotbalu. V zápase předvedl fantastickou útočnou fázi, rychlost, výběr místa, první dotek, obejití, technickou vybavenost, prostě všechno. A nelze podceňovat, že pomáhal celému týmu bránit,“ uvedl zkušený trenér.

Mladíci z brazilského Palmeiras ovládli na CEE Cupu svou skupinu a zahrají si fináleFoto Svatopluk Samler (CEE Cup)

Cesta druhého finalisty – tureckého Besiktase Istanbul –  byla směrem k úternímu zápasu v Ďolíčku mnohem složitější. Na první zápas proti rumunské Academii totiž turečtí dorostenci přijeli rovnou z letiště a minimální příprava byla na jejich výkonu znát. „Orli“ však přesto zvítězili těsně 1:0 a do tabulky skupiny B si tak mohli připsat veledůležité tři body.

Ve druhém zápase Besiktas narazil na loňské vítěze turnaje z Evertonu, kteří potřebovali nutně vyhrát, aby si zachovali alespoň teoretickou šanci na obhajobu titulu vzhledem k tomu, že ve svém prvním vystoupení podlehli 1:3 pražské Slavii. Oba týmy se v zápase plném šancí nakonec rozešli smírně 1:1 a Besiktas potřeboval k vítězství ve skupině v posledním zápase bezpodmínečně porazit pražskou Slavii.

„Sešívaným“ stačil po dvou výhrách k postupu do finále i bod a po gólu Jakuba Zeronika patnáct minut před koncem k němu měli skutečně blízko. Inkasovaný gól však turecké fotbalisty ohromně nabudil a po bleskovém vyrovnání vstřelil vítěznou branku po chybě ve slávistické rozehrávce Oguzhan Akgün. Vítězství 2:1 tak posunulo Turky na první místo ve skupině B. Besiktas tak postoupil při své premiérové účasti na CEE Cupu rovnou do finále, kde se tým plný mládežnických reprezentantů země hvězdy a půlměsíce  pokusí získat vavřín pro vítěze.

Dorostenci Besiktase Istanbul se při své první účasti na CEE Cup hned probojovali do fináleFoto Svatopluk Samler (CEE Cup)

Než však turecko-brazilské finále vypukne, mohou se příchozí diváci těšit od 15:00 na dětský den s  Tomášem Junem , kde jsou pro děti připraveny soutěže a také testování podle programu společnosti Football Analytics, jehož části si mohou příchozí vyzkoušet. Pro rodiče i jejich ratolesti je vstup na dětský den a finále turnaje do 17:00 zdarma. Pro pozdější příchozí bude vstupenka na finále stát 100,- a celý výtěžek poputuje na projekty UNICEF.

Dorostenci Besiktase Istanbul se při své první účasti na CEE Cup hned probojovali do finále
Dorostenci Besiktase Istanbul se při své první účasti na CEE Cup hned probojovali do finále

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Články odjinud


Články odjinud