25. července 2018 • 19:00

CEE Cup? Možnost srovnání českého a mezinárodního fotbalu, říká Suchopárek

Autor: iSport.cz, md
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve středu začal zápasy ve skupinách osmý ročník prestižního turnaje CEE Cup, ve kterém se představí zahraniční dorostenecké výběry týmů z Bosny, Rumunska, Anglie, Brazílie, Turecka a Slovenska. Mezi českými účastníky turnaje najdeme Slavii a Spartu. „Spousta hráčů, kteří na CEE Cupu představí, jsou mládežničtí reprezentanti svých zemí. Turnaj je na začátek přípravného období pro tuzemské hráče jedinečnou možností porovnat se zahraniční konkurencí. Týmy jako Everton jsou schopny odehrát zápas jiným stylem a kvalitou než jsme u nás zvyklí,“ řekl na tiskové konferenci k zahájení turnaje trenér reprezentace do devatenácti let Jan Suchopárek.



Turnaj má oproti předešlým ročníkům odlišný formát. Týmy jsou rozdělené do dvou čtyřčlenných skupiny – ve skupině A se postupně představí Sparta, Nitra, bosenské Sarajevo a brazilský velkoklub Palmeiras. V druhé skupině doplní pražskou Slavii loňský obhájce trofeje Everton, turecký Besiktas Istanbul a rumunská Academia. Zápasy skupin se hrají v tréninkovém centru Sparty na Strahově na stadionu Evžena Rošického.

Vítězové skupin následně postupují automaticky do finále hraného 31. července od 18:00 na stadionu Bohemians 1905 v Ďolíčku, druhé týmy ze skupin se utkají o den dříve v utkání o třetí místo atd. „Organizace tak velkého turnaje není jednoduchá a jakmile skončí letošní ročník, okamžitě musíme začít s přípravou na další, abychom byli schopni udržet vysokou úroveň jak účastníků, tak zázemí pro hráče. Hrozně bych chtěl poděkovat pražskému magistrátu, který nám s organizací finančně velmi pomohl. Současný ročník bereme jako zkoušku nového formátu, který je v některých ohledech snažší. Celkově máme o čtyři utkání méně a po konci si vyhodnotíme, jestli se tahle změna povedla,“ uvedl ředitel turnaje Roberto De Blasio.

Pro děti ve věku 6–12 let je od 15:00 připraven dětský den, jehož organizace se ujme bývalý útočník Sparty a Besiktase Tomáš Jun. „Domluvili jsme se společností Football Analytics na společném testování hráčů, takže děti, které na akci přijdou, si budou moci vyzkoušet část jejich programu. Z časových důvodů ale bohužel nemůžeme provádět testování v plném rozsahu. Dětí by mělo být hodně, přihlášených je zatím devadesát, takže budou rozděleny. Některé si vyzkouší testování, pro ostatní jsou připraveny soutěže a další zábava. Příchozí navíc dostanou na konci report, který bude obsahovat porovnání se svými vrstevníky z dalších koutů Evropy,“ uvedl k průběhu akce Jun.

Pro rodiče i jejich ratolesti je vstup na dětský den a finále turnaje do 17:00 zdarma. Pro pozdější příchozí bude vstupenka na finále stát 100,- a celý výtěžek poputuje na projekty UNICEF.

Na turnaji se už v minulosti představili mnozí talenti české a světové kopané. Například nejlepším hráčem turnaje v roce 2015 byl zvolen útočník Sparty Matěj Pulkrab a na turnaji si zahrál i další člen současného A-Týmu letenských – záložník Jiří Kulhánek.

Ze zahraničních talentů mohli loni vidět diváci v dresu Evertonu například útočníka Joshuu Zirkzeeho, který už patří německému gigantu Bayernu Mnichov. V barvách německého celku dokonce vstřelil gól v přípravném utkání proti francouzského PSG a přispěl tak k výhře Bavorů 3:1.

Za anglický celek také nastoupil mládežnický reprezentant Antony Gordon, který si už v 16 letech odbyl v utkání Evropské ligy debut za první tým Evertonu. „Účastníci turnaje ze zahraničí se prezentují odlišnými herními styly a kvalitou, na kterou v Čechách nenarazíte. Týmy mají ve svém kádru vynikající hráče a vždy jsou minimálně 3–4 reprezentanty v národních výběrech svých zemí. Je to pro nás všechny jedinečná příležitost na našem území vidět všechny tyhle výjimečné talenty na vlastní oči. Navíc je to cenná zkušenost i pro české hráče, kteří se můžou porovnat se stejně starými soupeři ze zahraničí, spoustu věcí se od nich naučit a zapracovat tak na zvýšení své kvality,“ řekl o úrovni turnaje Suchopárek.

Na turnaj se chystá také množství skatů ze všech nejprestižnějším evropských lig. Mladé hráče budou pozorně sledovat hledači talentů z Bayernu Mnichov, AC Milán, francouzského Nice nebo španělské Valencie. Například slovenský Trenčín si na turnaji vloni vyhlédl v dresu FK Sarajevo jako posilu útočníka Hamzu Čatakoviče. Ten se v rámci letní přípravy gólově prosadil během přípravného utkání proti pražské Spartě, když svojí brankou rozhodl o vítězství slovenského týmu 2:1.

A na jaké hráče konkrétně se mají fanoušci a diváci zaměřit? „V kádrech Sparty a Slavie je spousta hráčů z širšího výběru reprezentace do devatenácti let, ale i mladší. Určitě se vyplatí sledovat Adama Hložka, který je zřejmě největším talentem Sparty za poslední léta. Z hlavy mě u Sparty napadá ještě David Šnajdr a Dominik Šimáček. Oproti tomu Slavia posunula do vyšší kategorie spoustu talentovaných hráčů z mladší kategorie ročníku 2001. Za pozornost stojí útočník Ladislav Krobot a obránci Daniel Kosek a Tomáš Vlček, ti jsou asi nejvýraznější,“ vyjmenovává výrazné talenty Suchopárek. „Ale těším se na to, že se můžou ukázat i další hráči, z kterých se mohou stát adepti na reprezentační dres,“ dodal Suchopárek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud