Jonáš Bartoš
27. února 2024 • 17:57

Odloženo! MOL Cup v Jablonci se v úterý neodehraje, hřiště zahalila mlha

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přijíždíte po dálnici z Prahy, volná trasa, suchá silnice bez sebemenších známek problémů. Jenže sjedete na odbočku k Jablonci… A padne mlha. Taková, že se ani fotbal hrát nedal. Úterní čtvrtfinále MOL Cupu mezi domácím týmem a Viktorií Plzní musel sudí Dalibor Černý kvůli neregulérním podmínkám odložit. Čekalo se do poslední chvíle, ale kolem šesté večer mlha spíš houstla. „Hrát se nedalo,“ shodly se obě strany. Najít náhradní termín ale bude komplikovanější.



Zhruba deset minut před výkopem oznámil místní hlasatel smutnou novinu: „Fanouškům děkujeme, že přišli, ale dnešní čtvrtfinále MOL Cupu s Plzní se kvůli podmínkám na hřišti hrát nebude,“ sdělil to, co hrstka přítomných trošku tušila.

Udýchaní hráči, kteří absolvovali rozcvičku, se převlékli zpátky do civilu, Plzeňští brzy nasedli do autobusu a s celou výpravou zamířili zpátky domů. „Při rozcvičce se to ještě dalo, na půlce to nebylo tak hrozné, ale na druhou stranu vidět nebylo. Když už jsme tady, bylo lepší to odehrát, ale podmínky i hřiště na zápas nebyly,“ řekl za plzeňskou stranu kapitán Lukáš Kalvach. „V Ostravě jsme na podzim nehráli kvůli sněhu, ale tohle jsem ještě nezažil.“

Souhlasil s ním i domácí záložník Miloš Kratochvíl. „Na začátku rozcvičky jsme viděli aspoň rohové praporky a napůl bránu, pak si to sedlo úplně a teď nevidíte nic. Stoprocentně neregulérní podmínky,“ přiznala domácí opora. „Museli jsme se na zápas chystat, počítali jsme i s tím, že by mlha mohla zmizet. Ale jak jsme postupně chodili na stadion z hotelu, viděli jsme, že to asi nepůjde. S Plzní jsme hrát chtěli, naše výkony byly v předchozích zápasech dobré,“ mrzelo ho.

Z pohledu od hrací plochy bylo jasné, že v aktuálním jabloneckém počasí hrát opravdu nešlo. Severočeské město je proslulé specifickými podmínkami, ale kvůli mlze se zápas na jablonecké Střelnici odkládal poprvé. „Je to nepříjemné pro fanoušky, pro týmy, ale jde o situaci, která se bohužel těžko ovlivňuje. Mlha v Jablonci sedí prakticky celý den, počasí neporučíte. Chvílemi to vypadalo lépe, chvílemi hůř, teď je vidět na první dobrou, že je to špatné. Je to nebezpečné pro hráče, utrpěl by televizní přenos, VAR, mohlo by dojít ke zranění, dá se něco přehlídnout,“ sdělil za jablonecký klub tiskový mluvčí Martin Bergman.

Hlavní sudí Dalibor Černý čekal do poslední chvíle, zda mlha náhodou neustoupí a přeci jen půjde večerní zápas odehrát. „V případě padání sněhu se dá předjímat, jak to bude s počasím vypadat za čtyři, pět hodin. U mlhy je to specifické, řády určují rozhodčímu počkat co nejblíž k času zápasu, aby se předešlo tomu, že se to hodinu před odloží, minutu před výkopem se mlha zvedne a mohlo by se hrát. Pak by byli všichni za hlupáky,“ nastínil Bergman rozhodovací proces.

Zatímco po cestě na sever Čech nebylo po mlze ani památky, na stadion padla těžká deka, která nakonec vyloučila jakékoliv sportovní zápolení. „V Jablonci je specifické počasí, bohužel mlha se tady drží, u stadionu je les, z něj vyjde také hodně vlhkosti, k tomu se tady ochladilo. Není to dobré. Rozhodčí chodil na průběžné kontroly, nemohl rozhodnout dřív, protože by se mohlo stát, že se situace rapidně změní třeba vlivem větru. Muselo se čekat do poslední chvíle. Rozhodčí musí vynaložit veškeré možnosti a prostředky, aby se utkání odehrálo. Pak už nebylo zbytí a musel se zápas odložit,“ dodal Bergman.

Zatímco na odložení pohárového čtvrtfinále se soupeři snadno shodli, najít volné okénko pro náhradní termín bude složité. Předpověď na další dny v Jablonci nevypadala dobře, tudíž odložit zápas o jeden den nedávalo smysl. V následujících čtrnácti dnech má nabitý program Plzeň, dohrávku mezi ligové zápasy a osmifinále Konferenční ligy napasovat nelze. Reálný je termín na začátku dubna po reprezentační pauze, oficiálně se ale ještě bude o náhradním čase jednat.

„Rozhodnout musí řídící orgány soutěže, protože oba kluby se po odložení utkání na náhradním termínu nedohodly. Uvidíme, s jakým řešením řídící orgán přijde. S ohledem na nabitý program Plzně je těžké najít volné okénko,“ připustil Bergman.

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud