18. srpna 2020 • 12:40

Táhni, teroristo! Rasistický úlet v I. B třídě, sudí (22) se musel držet

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
23
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na start ligové sezony se v Česku terve čeká, ale hodně nižších soutěží už se hraje a na některých hřištích je pěkně veselo. Třeba ve Veverské Bítýšce na Brněnsku, kam o víkendu přijely Kobeřice. S hodně nepříjemným zážitkem ale odjížděl rozhodčí. „Zm*de islámskej! Teroristo!“ křičel na českého sudího s tureckými kořeny, který zápas řídil, jeden z fanoušků.



Varol Ikizgül se jako rozhodčí vrátil na Brněnsko po roce a v zápase Veverské Bítýšky s Kobeřicemi se na konci poločasu začalo schylovat k problémům. Jeden z domácích hráčů ho po dvakrát v rychlém sledu nahlas urážel, vyfasoval dvě žluté karty a musel do sprch.

Tím by možná celá kontroverze skončila, jenže vyloučený hráč měl u hřiště rodinné příslušníky. „Ty Turku zasranej, ty tady nemáš co dělat v týhle republice. Zmrde islámskej, běž si propagovat ten svůj islamismus někam jinam, teroristo, islamisto. Ty bys nás tady postřílel, ty seš toho schopnej. Tak dělej, narvi mi ji ty zmrde muslimskej,“ líčí incident v zápise o utkání, se kterým souhlasili kapitáni obou mužstev.

Přitom obviňovat 22letého rozhodčího z podpory terorismu je těžké. Narodil se v Česku, na sociálních sítích vystupuje proti nesnášenlivosti a fotbal hraje odmala, v posledních letech působil jako brankář třeba v juniorce Hradce Králové. Jako rozhodčí byl zase na Světových hrách v Paříži.

„Moje mamka je Češka a nikdy mě ani nikdo nijak odlišně nebral, tudíž to pro mě byla velmi náročná situace po psychické stránce a dalo mi zabrat, abych se udržel. Ikdyž mě všichni moc dobře znáte, tak ještě jednou připomínám, že opravdu nejsem terorista, dokonce nejsem ani muslim. A už vůbec nedokážu pochopit názor člověka, kterej islám automaticky ztotožňuje s terorismem, nebo nějakou radikální islamistickou organizací,“ napsal na Facebook.

„I kdybych muslim byl, nemá nikdo právo nazývat mě teroristou. Prosím všechny, aby kladli důraz na svůj zdravý rozum a starali se spíš o to, jaký ten druhý člověk je, než odkud pochází nebo jak vypadá. Zároveň mě zaráží, že člověk dokáže říct tolik špíny o někom/něčem, čemu absolutně nerozumí, nemá s tím osobní zkušenosti, nikdy to nezažil,“ dodal.

Přestávkový výstup ale nebyl poslední, „fanoušek“ si na rozhodčí počkal i po zápase, který skončil 3:0 pro hosty. A nadávky pokračovaly:

„To tvoje propagování Islámu a terorismu, to si ještě odsereš, ty teroristo. Jsme si mysleli, že se normálně odpálíš. Holky utíkaly ze stadionu. Takový jako ty by tady neměli vůbec být v týhle republice ty Turku zasranej. Měl bys urychleně táhnout zpátky, na ty vaše praktiky není nikdo zvědavej.“

Zápis ze zápasu Veverský Bítýšky s Kobeřicemi
Zápis ze zápasu Veverský Bítýšky s Kobeřicemi

Ani v tu chvíli podle zápisu nedošlo na fyzickou konfrontaci. „Jsem rád, že jsem udržel nervy na uzdě, protože jsem doopravdy chvíli myslel, že tomu hovadu jednu natáhnu,“ ulevil si rozhodčí.

Zápas B třídy se tak díky screenu zápisu stal hitem mezi fotbalovými fanoušky na českém Twitteru, byť bohužel ne kvůli fotbalu. A jelikož je „fanoušek“ členem FAČR, nevyhne se řízení disciplinární komise.

Exkluzivní speciál o Milanu Barošovi! Co nevíte o životě slavného kanonýra - rozhovory, top góly i divočiny… Kupujte pohodlně na iKiosek.cz »

Speciál ke konci kariéry Milana Baroše Speciál ke konci kariéry Milana BarošeFoto sport magazín

Vstoupit do diskuse
23

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud