20. března 2014 • 20:50

Loučení s parádou! Plzeň vyhrála 2:1, Lyon zahnala do úzkých

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně vypadli z Evropské ligy. Loučí se však s velkou parádou! Svěřenci Dušana Uhrina mladšího v odvetném osmifinále zdolali Lyon 2:1. Doplatili však na úvodní porážku 1:4 z Francie. Hosty poslal do vedení v nastavení první půle Bafétimbi Gomis, mezi 60. a 62. minutou otočili skóre Daniel Kolář a Stanislav Tecl. Ještě víc zdramatizovat duel už Viktoria nedokázala i proto, že Tecl nedal penaltu.



MATCH OVERVIEW LEGACY
20. 3. • 19:00
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň
2:1
ONLINE
20. března
19:00
Olympique Lyon
Olympique Lyon
Góly

Domácí: 60. Kolář, 62. Tecl

Hosté: 45+2. Gomis

Sestavy

Domácí: Bolek – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský (C) – Petržela (77. Wágner), Hořava, Kolář (74. Bakoš), Hrošovský, Ďuriš (84. Končal) – Tecl.

Hosté: Lopes – Lopes (61. Bedimo), Biševac, Koné, Dabo – Tolisso (77. Mvuemba), Gonalons (C), Ferri – Gomis (84. Malbranque), Gourcuff, Briand.

Náhradníci

Domácí: Pavlík, Končal, Horváth, Kovařík, Štípek, Wágner, Bakoš

Hosté: Vercoutre, Bedimo, Sarr, Malbranque, Mvuemba, Lacazette, Njie

Karty

Domácí: Limberský, Čišovský

Hosté: Lopes, Briand

Rozhodčí

Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz – Raczkowski, Musial (všichni Polsko)

Stadion

Doosan Aréna, Plzeň

Návštěva

10 352 diváků

Jediným českým týmem, kterému se povedlo v pohárech postoupit po tříbrankové prohře v prvním duelu, tak zůstala Dukla Praha. Ta to dokázala v roce 1978 proti Stuttgartu.

Kouč Dušan Uhrin překvapil a jen na lavičce nechal kapitána Pavla Horvátha. Plzeňský lídr nenastoupil v pohárech v základní sestavě Viktorie teprve potřetí. Místo něj dal trenér šanci slovenskému mladíkovi Patriku Hrošovskému, pro kterého to byla premiéra na evropské scéně.

Viktoria potřebovala dohánět manko a začala aktivně. Už po třech minutách mohl vykřesat naději na zvrat Kolář, po Ďurišově centru ale mířil z malého vápna mimo.

Pak napřáhl Hořava a brankář Lopes byl rád, že tečovaná střela do jeho protipohybu mířila těsně vedle tyče. V další slibné šanci pálil Petržela po standardce nad. V 27. minutě si mohl Lyon přiblížit postup ještě víc. Po přímém kopu hlavičkoval Tolisso a domácí zachránila tyč. Z dorážky netrefil bránu Briand.

Plzeň bez Horvátha? Hrošovský to zvládl
Video se připravuje ...

Zklamání fotbalistů Plzně po spálených šancích.
Zklamání fotbalistů Plzně po spálených šancích.

Jinak Plzeň hrála mnohem lépe než v předešlých třech soutěžních zápasech, v nichž nedokázala zvítězit. Jenže ji trápila koncovka. Dokumentovala to 35. minuta, kdy se Čišovský dostal až před Lopese, obrovskou šancí ale pohrdl a jen trefil hostujícího gólmana.

Zahazování šancí se domácím krutě vymstilo. Už se zdálo, že v první půli gól nepadne, když se ve vápně uvolnil Gomis a křížnou přízemní střelou překonal Bolka.

Viktoria musela v druhé půli vstřelit čtyři branky, aby dotáhla duel aspoň do prodloužení. Lyon už jednou na české půdě 1:4 prohrál, před dvanácti lety podlehl v Poháru UEFA Liberci a překvapivě vypadl. Zdálo se, že dnes má Lyon situaci plně pod kontrolou. Jenže Plzeň se nevzdala a povedlo se jí zápas ještě pořádně zdramatizovat.

Postup jsme prohráli v Lyonu, vědí plzenští
Video se připravuje ...

Čišovského ještě vychytal Lopes, ale po hodině hry už dokázal po Hrošovského asistenci srovnat Kolář. Za dvě minuty Západočeši otočili skóre, po centru se s přispěním tyče prosadil hlavou Tecl.

Plzeň v tu chvíli potřebovala ještě dva góly a publikum ji vybičovalo k drtivému tlaku. Ten mohl korunovat dvacet minut před koncem Tecl, jenže po faulu na Ďuriše neproměnil penaltu. Z pokutového kopu trefil stejnou tyč jako Horváth v nedělním utkání se Slováckem.

Viktoria neustávala v náporu a Lyon držel nad vodou pouze famózně chytající Lopes. Nejprve zneškodnil dalekonosnou bombu Čišovského a pak téměř zázračně zakročil na čáře proti Wágnerovi. Ten ještě v nastavení trefil břevno. Plzeň zlomila sérii tří soutěžních zápasů bez výhry, přes vyřazení ji za vynikající výkon vyprovázely ovace vestoje a ohňostroj vedle stadionu.

Viktoria Plzeň - Olympique Lyon 2:1 (0:1)

Branky: 60. Kolář, 62. Tecl - 45.+3 Gomis. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Limberský, Čišovský - M. Lopes, Briand. Diváci: 10.352. První zápas: 1:4, postoupil Lyon.

Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela (77. Wágner), Kolář (74. Bakoš), Ďuriš (84. Končal) - Tecl. Trenér: Uhrin ml.

Lyon: A. Lopes - M. Lopes (61. Bedimo), Biševac, B. Koné, Dabo - Ferri, Gonalons, Tolisso (77. Mvuemba) - Gourcuff - Gomis (84. Malbranque), Briand. Trenér: Garde.

Tecl: Rozhodla neproměněná penalta
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud