Stanislav Hrabě
13. listopadu 2014 • 17:42

Podráždil kobru? Berbr mohl naštvat bosse slovenského fotbalu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ivan Kmotrík. Říká se o něm, že je boss slovenského fotbalu, před nímž se sklánějí i nejvyšší představitelé svazu. A teď ho mohl místopředseda české asociace Roman Berbr rozpálit doběla, což není radno. Jeho slova, jak Dagmar Damková z pozice členky Komise rozhodčích UEFA zabránila, aby nebyl zápas Evropské ligy Slovan Bratislava-Sparta Praha (0:3) pro výtržnost fanoušků hostí kontumován ve prospěch domácích, ho musela zasáhnout. Je totiž majitelem slovenského pokladu a nedovolí, aby na něj někdo sáhnul. Natož poškozoval.  



Slovenská fotbalová diplomacie je mnohem silnější než česká. František Laurinec zasedá v nejvyšším orgánu UEFA exekutivě, Jozef Marko v komisi rozhodčích, předseda slovenského svazu Ján Kováčik v marketingové. K nim se může přidat Turecko, jemuž mohlo vadit Berbrovo chvástání, jak švédský rozhodčí kvůli Damkové nenařídil pokutový kop za Váchův faul v nedávné kvalifikaci ME. Předseda svazu Senes Erzik je druhým nejvyšším mužem po Michelu Platinim a jeho velkým oblíbencem. Tedy v mnohem vyšší pozici než Damková, stejně jako Laurinec.

Bezprostřední ohrožení nejspíš nehrozí. Damková těží především z toho, že je žena. Evropská unie na průnik žen do rozhodujících rolí potrpí a UEFA ráda vyhoví. Každou, která dosáhne na patřičnou úroveň, si hýčká. Jako Damkovou. Kdyby se však našla vhodná náhrada, může jí to být náležitě sečteno. Nebo se pomsta může provalit někde jinde, členské svazy pořád po evropské fotbalové federaci něco chtějí a tam má co nabídnout.

Zatím je však na Slovensku poměrně ticho, informace, co to český lord fotbalový Voldemor zase pronesl, se teprve vyhodnocují. „V případě, že by se něco takového stalo, není poškozený slovenský svaz, ale klub,“ sděluje tiskový mluvčí Slovenského fotbalového svazu Juraj Čarný s dovětkem, že žádné kroky, například ve formě protestu, slovenský orgán patrně podnikat nehodlá.

Zásah přehazuje tak na Slovan Bratislava, na Kmotríkovu hračku. Ani tady ovšem patrně nepůjdou odvetné kroky po oficiální linii. „Neumím si ani přestavit, jak by ovlivnění proběhlo, paní Damková na utkání ani nebyla,“ říká generální ředitel klubu Dušan Tittel.

V zákulisních bojích, v nichž si Berbr přímo libuje, může být však všechno jinak. A možná narazil na silného protivníka, jakého v českých končinách dosud nepoznal. Jestli se Kmotrík rozlobí, tak dokáže být zlý. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud