12. prosince 2014 • 04:50

Malmö, Plzeň, Bern. Co spojuje TŘI podzimní propadáky Sparty?

Autor: pod, jon, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do zápasu šli v dobré pohodě. Jenže po něm drželi hlavy opět v dlaních. Fotbalisté Sparty prohráli na podzim už třetí klíčový duel. Po fackách v předkole Ligy mistrů s Malmö (0:2) a v ligovém šlágru v Plzni (0:2) nezvládli naposledy ani duel Evropské ligy na půdě Bernu (0:2). Pouze na smůlu to svádět nelze, všechny tři sparťanské zkraty něco spojuje.



Sparta nedokázala vstřelit gól

Zatímco v Malmö a Plzni Sparta propadla i herně, v Bernu byla minimálně vyrovnaným soupeřem. A na nedostatek šancí si určitě stěžovat nemohla. Jenže ta koncovka…

Sparťanští střelci znovu zklamali. Zatímco proti Českým Budějovicím pálí Dočkal a spol. jedna radost, v klíčových zápasech jim klid v koncovce chybí. Jenže právě to rozhoduje o úspěchu a neúspěchu. „Bern byl ve vápně soupeře efektivnější,“ přiznal i kouč Sparty Vítězslav Lavička .

Ač v lepší pozici, zápasy psychicky nezvládla

Na hřiště Malmö jela Sparta s domácím vítězstvím 4:2 v zádech. Nijak ji to ovšem nepomohlo. Od začátku byla pouze svým vlastním stínem a sen o Lize mistrů skončil. V Plzni ji zase favorizovala většina expertů a následoval ještě větší herní kolaps. Stejně jako ve Švédsku navíc hráčům tekly nervy.

I do Bernu cestovala Sparta v dobré pozici. Nejenže v lize nabrala skvělou formu, ale především jí nahrávala situace ve skupině. K postupu jí stačil bod. Byli to domácí, kdo museli postupně otevřít hru. Jenže ani toho Sparta nevyužila. Brejky do otevřené obrany podnikali spíše domácí.

Ani Ladislav Krejčí porážce nezabránil.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Lavička nedokázal oživit hru

Veřejnost ho uznává, hráči za ním stojí. Jenže co naplat, trenér Vítězslav Lavička má na neúspěších značný podíl. Především tím, jak (ne)dokáže reagovat na nepříznivý průběh zápasu.

Nezvládl to v Malmö, nezvládl to ani v Plzni, kde mu mnozí vyčítali pozdní střídání. V Bernu měl Lavička před sebou ještě obtížnější úkol – nahradit Davida Lafatu . A nepovedlo se. Tah se spíše krajními hráči Přikrylem a jeho náhradníkem Konatém na hrotu nevyšel.

A že by měl Spartu tahat z bahna osmnáctiletý Patrik Schick? To by bylo sice na Hollywood, nic takového se ale nekonalo. Za pět minut toho nemohl mnoho zvládnout ani poslední trumf Roman Bednář . Díra za Lafatou je prostě na tým jako Sparta příliš velká a Lavička si s tím poradit nedokázal…

Smutný Marek Matějovský po porážce v Bernu.
Smutný Marek Matějovský po porážce v Bernu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud