Jonáš Bartoš
22. října 2015 • 04:30

Odstavený stoper nahradí kapitána. Plzeň vsadí na tichého Hejdu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z VÍDNĚ | Ještě loni na podzim patřil do základní jedenáctky Viktorie Plzeň. Poslouchal chválu za velmi poctivé, solidní výkony. V roce 2015 ale došlo na velký sešup, Lukáš Hejda odehrál pouhé dva celé ligové zápasy. Ve čtvrtek na hřišti Rapidu Vídeň (21:05 ONLINE) dostává novou šanci, vedle Jana Baránka nastoupí od začátku místo vykartovaného kapitána Václava Procházky. Zvládne tichý a nekonfliktní typ fotbalisty jeden z klíčových duelů základní skupiny Evropské ligy?



Stoperská dvojice přidělává plzeňskému trenérskému štábu před zápasem s Rapidem Vídeň asi největší vrásky. Roman Hubník je pryč, Václav Procházka nuceně pauzíruje kvůli červené kartě z duelu na Villarrealu. Karlu Krejčímu tak v kádru zbývají dva ryzí stopeři – vedle Jana Baránka dostane šanci Lukáš Hejda, dlouho opomíjený člen viktoriánské družiny.

„Lukáš na tu šanci čeká, s mužstvem trénuje. Věřím, že má dostatek zkušeností na to, aby utkání zvládl. Je na to připravený,“ tvrdí plzeňský trenér. „Myslím, že je schopný Vencu nahradit a věřím tomu, že zápas zvládne.“

Sám si ale určitě uvědomuje velkou míru rizika. Největším problémem je, že Hejda půjde do těžké bitvy téměř z nulového herního vytížení. V kalendářním roce 2015 odehrál pouhé dva kompletní ligové zápasy (Ostrava, Bohemians), v aktuálním ročníku strávil na hřišti 68 minut...

Jenže kvůli karetní stopce kapitána Procházky teď Hejdu čeká jeden z nejtěžších zápasů v kariéře. „Tím, že máme tři stopery, ani jiná volba být nemůže. Už po utkání se Zlínem jsem říkal, že jsem do poslední chvíle zvažoval, jestli ho postavit, nebo ne. Obával jsem se, že kdyby se v tom utkání náhodou zranil nebo měl nějaké zdravotní problémy, vypadl by nám další stoper. To byl hlavní důvod, proč se Zlínem nenastoupil,“ vysvětlil Krejčí, proč nedal Hejdovi šanci na rozehrání o víkendu.

Trénink fotbalistů Plzně ve Vídni před čtvrtečním duelem Evropské ligy s Rapidem.
Trénink fotbalistů Plzně ve Vídni před čtvrtečním duelem Evropské ligy s Rapidem.

Tichý a skromný hráč přijal svou roli v naprostém klidu. „Kdybych nějaký zápas odehrál, bylo by to lepší, člověk by se rozehrál. Ale neberu to nějak zle, prostě nastoupím a neřeším to,“ pravil Hejda před odletem do Vídně. „Jsem povahově flegmatický, tlak si nepřipouštím. Jakmile přijdu na hřiště, snažím se odevzdat maximum. Nic víc,“ dodal.

Pětadvacetiletý obránce se dočkal odměny za svou trpělivost. Před sezonou se v Plzni dostal do role až čtvrtého stopera, dokonce uvažoval o možnosti hostování. Ve hře byly podle informací Sportu např. Teplice. „Něco málo tam možná padlo, ale spíš jsem očekával, že v Plzni zůstanu. Zápasů je hodně, sestava se může nějak protočit,“ věděl.

Hejda v Plzni kroutí už čtvrtou sezonu. V uplynulých ročnících se vždy alespoň na nějaký čas zabydlel v základní sestavě, nepodával špatné výkony. Od jara ho ale odstavil ve výtečné formě hrající Hubník. „Lukáš loni odehrál skvělý podzim, fotbalista to je, má jen trošku smůlu, že ho v kariéře provází zranění. Podle mě by byl jinak dál,“ uvedl Krejčí.

Trénink fotbalistů Plzně ve Vídni před čtvrtečním duelem Evropské ligy s Rapidem.Foto Michal Beránek SPORT

Exsparťanský obránce díky tomu, že se vykartoval kapitán Procházka, dostává velkou možnost, jak se v Plzni znovu chytit. „Můžu jenom získat, taková je moje pozice. Budu se snažit, abych trenéra nějak zaujal a uvidíme, jestli se to povede,“ komentoval s klidem Hejda.

Před téměř čtyřicetitisícovou vřavou nastoupí po boku Jana Baránka, též mladého a povahově spíš málomluvného muže. Kdo z dvojice bude řídit plzeňskou defenzivu místo zkušeného Procházky? „Asi se rozdělíme tak půl na půl. Jde o to, abychom si dirigovali hráče před sebou, i když na hřišti asi stejně moc slyšet nebudeme,“ uvažoval Hejda.

S Baránkem nastoupili v soutěžním duelu jen jednou, na jaře na hřišti Bohemians (2:3). „Nemyslím si, že by to byl problém. Odehráli jsme nějaké přípravné zápasy, trénujeme spolu. Komunikace snad bude v pohodě,“ věřil Hejda.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud