Jonáš Bartoš
7. března 2018 • 11:55

Limberský hecuje před Sportingem: Bývali jsme česká Barcelona

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Středa dopoledne, letadlo směr Lisabon. Fotbalisté Viktorie Plzeň nabrali kurz na první osmifinále Evropské ligy, kde ve čtvrtek večer (21.05, online na iSport.cz) změří síly s našlapaným Sportingem. Západočeši se potřetí v historii dostali mezi nejlepších 32 týmů soutěže, ještě nikdy se jim nepodařilo otevřít brány čtvrtfinále. „Je to pro nás velká výzva,“ neskrýval David Limberský. Zkušený obránce chce v náročné bitvě uspět, v nadsázce připomněl i éru, kdy Viktoria poprvé postoupila do Ligy mistrů a hrála i se slavnou Barcelonou. 



Plzeňští fotbalisté za sebou mají volný víkend. Kvůli zmrzlému terénu se nehrál jejich ligový zápas v Ostravě, tudíž měli delší čas na přípravu pro duel Evropské ligy. „Nemyslím si, že je to výhoda. Jsme raději, když máme zápasové vytížení a hrajeme pravidelně. Bohužel nám to narušil zápas v Ostravě. Samozřejmě bych raději hrál,“ prohlásil Limberský .

Ostatní ligové zápasy se o víkendu v Česku hrály, slávistický kapitán Milan Škoda si neodpustil uštěpačnou poznámku. „Plzeň má pořád supernáskok, ale je vidět, že první zápasy se jí ne úplně povedly a do Ostravy se jí asi moc nechtělo. Chytře toho využila a nejela tam,“ prohlásil kanonýr „sešívaných“ po výhře 3:0 v Mladé Boleslavi. Plzeň totiž na úvod ligy remizovala 0:0 v Olomouci a následně překvapivě prohrála doma s Jihlavou 0:1.

„Asi jemu se někdy nechce do Ostravy. Nám řekli, že je to zrušené, tak jsme tam nejeli, proč bychom tam jezdili,“ reagoval záložník Jan Kopic. „V neděli nás čeká další důležité utkání s Libercem. Jsme zvyklí hrát zápasy jednou za tři, čtyři dny,“ dodal hbitý křídelník.

Plzeň teď směřuje pozornost k evropské scéně. Do osmifinále Evropské ligy se prokousala po čtyřech letech, povedlo se jí to po skalpu Partizanu Bělehrad. Dál se ale zatím nikdy nedostala.

V předchozích sezonách (2012/2013, 2013/2014) evropskou cestu Západočechů utnulo turecké Fenerbahce, o rok později vypadla Plzeň s Lyonem. V posledních dvou letech Západočeši skončili v Evropské lize vždy v základní skupině.

„Bavili jsme se o tom, že nejdál jsme zatím došli do osmifinále. Je to pro nás veliká výzva, ale na druhou stranu určitě nejsme favorité,“ upozornil zkušený bard Limberský, který zažil předchozí plzeňské pokusy. „Já jsem ještě nehrál ani osmifinále, pro mě je motivace i tohle. Když vyřadíme takového soupeře, bude to pro nás velký bonus,“ přidal se Kopic.

David Limberský odpovídá novinářům před odletem na osmifinále Evropské ligy mezi Plzní a Sportingem Lisabon
David Limberský odpovídá novinářům před odletem na osmifinále Evropské ligy mezi Plzní a Sportingem Lisabon

Chceme mít šanci doma bojovat o postup

Kvalita Sportingu je ale ohromná. Lisabonský soubor na podzim válčil v Lize mistrů, v těžké skupině remizoval s Juventusem a dvakrát porazil řecký Olympiakos, čímž si zajistil třetí příčku a postup do jarních bojů v Evropské lize. Tam v prvním kole zdolal kazašskou Astanu.

Kádr mají prošpikovaný kvalitními hráči. Ofenzivě vévodí nizozemský kanonýr Bas Dost (v 52 ligových zápasech nastřílel 54 branek) doplňovaný šikovným Doumbiou, v brance chytá portugalský mistr Evropy Rui Patrício. Defenzivními oporami jsou Fabio Coentrao (hostování z Realu Madrid) a Jeremy Mathieu, který přišel z Barcelony. Oba zadáci vědí, jak chutná triumf v Lize mistrů.

„My takové hráče, co vyhráli Ligu mistrů, v kádru nemáme,“ usmíval se Limberský. „Ale myslím, že naše přednost je v týmu jako v celku. Oproti tomu oni mají dobré individuality, určitě to bude hodně náročný zápas,“ hodnotil čtvrtečního soupeře.

Sporting je ohromně silný na domácím poli, kde v aktuální sezoně prohrál pouze s Barcelonou. „Dřív jsme také bývali česká Barcelona, tak uvidíme,“ culil se Limberský v nadsázce při vzpomínce na podzim 2011, kdy se Viktoria dostala poprvé do skupiny Ligy mistrů, hrála právě proti Barceloně a úspěch v Evropě jí v té době přála takřka celá republika. „Dělám si legraci. Oni jsou favorité, my můžeme jen překvapit. To je také naše výhoda,“ dodal už s vážnější tváří.

Plzeň hraje první duel v Lisabonu ve čtvrtek od 21.05, odveta je na programu příští týden ve Štruncových sadech od 19.00. „Budu rád, když si domů přivezeme takový výsledek, který nám dá reálnou šanci doma zabojovat o postup. Nechci výsledek, kdy v odvetě budeme muset dát tři, čtyři góly, to by moc reálné nebylo,“ přál si Kopic.

Kopic a Limberský: Kvalita Sportingu je obrovská, bude to náš nejtěžší soupeř
Video se připravuje ...

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud