31. srpna 2018 • 13:45

Slavia má skupinu s Petrohradem, Jablonec půjde také proti Kyjevu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzhůru na východ i za českými legionáři! Tuzemští zástupci už znají soupeře v základní skupině Evropské ligy. Slavii čeká FC Kodaň, za níž hraje bývalý obránce červenobílých Michael Lüftner, Bordeaux se záložníkem Jaroslavem Plašilem a Petrohrad. Jablonec změří síly s francouzským Rennes, jehož branku hájí reprezentační gólman Tomáš Koubek, a dále si zahrají s přemožitelem Slavie ve 3. předkole Ligy mistrů Dynamem Kyjev a Astanou. Rozhodl o tom los v Monaku.



První kolo základních skupin je na programu 20. září a poslední šesté 13. prosince. První dva týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovacích bojů, finále se odehraje 29. května v Baku.

Sledujte Ligu mistrů na O2 TV >>>

Oba čeští zástupci byli při losu v nejhorším čtvrtém výkonnostním koši. Favoritem "slávistické" skupiny C by měl být Petrohrad, který v roce 2008 soutěž pod dřívějším názvem Pohár UEFA vyhrál. Zenit předvedl ve 3. předkole největší obrat v historii pohárů, když vítězstvím 8:1 smazal úvodní porážku 0:4 z Minsku.

S Bordeaux si Slavia oživí vzpomínky na nejlepší klubový výsledek v evropských pohárech v historii. S týmem Girondins se červenobílí utkali v semifinále Poháru UEFA v roce 1996 a dvakrát prohráli 0:1. V šestém celku minulé sezony francouzské ligy od roku 2009 působí bývalý reprezentant, šestatřicetiletý Plašil.

Speciální zápasy čekají i na Lüftnera, který před rokem odešel do Kodaně právě ze Slavie. Čtyřiadvacetiletý stoper však momentálně v dánském celku plní roli náhradníka. Už v minulé sezoně si Lüftner s Kodaní zahrál v Evropské lize proti Zlínu.

Šéfa jabloneckého klubu Miroslava Peltu, který nechyběl při slavnostním ceremoniálu v Monaku, los viditelně příliš nepotěšil. Severočechy totiž čekají dvě cesty na východ a oba soupeři navíc v nedávné době vyřadili Slavii. Úřadující ukrajinský vicemistr Dynamo Kyjev před pár dny ve 3. předkole Ligy mistrů po venkovní remíze 1:1 a domácí výhře 2:0 postoupilo přes červenobílé do 4. předkola prestižnější soutěže, kde však nestačilo na Ajax Amsterodam.

Astana zase vloni na úkor Slavie postoupila ze skupiny Evropské ligy. Na půdě kazašského šampiona Pražané remizovali 1:1, ale v posledním šestém kole doma v Edenu podlehli 0:1. Rennes, jehož branku od loňského léta hájí Koubek, prošlo do skupiny Evropské ligy díky pátému místu v minulém ročníku francouzské nejvyšší soutěže.

Jablonec postoupil do základní skupiny v pohárech vůbec poprvé v historii díky třetímu místu v minulé sezoně domácí nejvyšší soutěže. Slavia se do hlavní fáze Evropské ligy přesunula po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů. Červenobílí si skupinu zahráli po osmi letech i vloni, kdy nepostoupili do jarní vyřazovací fáze.

Před losováním byl vyhlášen nejlepší hráč uplynulého ročníku. Stal se jím francouzský mistr světa Antoine Griezmann, který pomohl Atléticu Madrid k celkovému prvenství v minulé sezoně Evropské ligy.

Složení základních skupin Evropské ligy 2018/19
Skupina A: Bayer Leverkusen, Ludogorec Razgrad, FC Curych, AEK Larnaca
Skupina B: Salzburg, Celtic, Lipsko, Rosenborg Trondheim
Skupina C: Zenit Petrohrad, FC Kodaň, Bordeaux, SLAVIA
Skupina D: Anderlecht Brusel, Fenerbahce Istanbul, Dinamo Záhřeb, Trnava
Skupina E: Arsenal, Sporting Lisabon, Karabach, Vorskla Poltava  
Skupina F: Olympiakos Pireus, AC Milán, Betis Sevilla, Dudelange
Skupina G: Villarreal, Rapid Vídeň, Spartak Moskva, Rangers
Skupina H: Lazio, Marseille, Frankfurt, Limassol
Skupina I: Besiktas Istanbul, Genk, Malmö, Sarpsborg
Skupina J: FC Sevilla, Krasnodar, Standard Lutych, Akhisar
Skupina K: Dynamo Kyjev, Astana, Rennes, JABLONEC
Skupina L: Chelsea, PAOK Soluň, BATE Borisov, Vidi Székesfehérvár

Sledujte Ligu mistrů na O2 TV>>>

Šéf jabloneckého klubu Miroslav Pelta sledoval losování Evropské ligy po boku politika Karla BřezinyFoto Repro ČT sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud