26. dubna 2021 • 18:18

Šéf UEFA pod palbou i kvůli Kúdelovi: Vášeň proti Superlize, ale rasismus...

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Blažek daroval Letenským druhý gól, Kuchta slavil jako Haaland. 2:0
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak se UEFA staví k problémům, které by ji měly nejvíc trápit. Zatímco proti projektu Superligy její šéf vystupoval velmi rázně, u rasismu jeho projev připomínal scénář čtený z papíru. Aspoň to vyčítá šéfovi fotbalové federace Aleksanderu Čeferinovi vítěz Premier League s Manchesterem City Micah Richards. A jako příklad si bere Ondřeje Kúdelu.



Sloupky pro Daily Mail píše Micah Richards pravidelně. A teď se chtě nechtě musel opřít i do vlastního klubu – Manchesteru City. Byl totiž jedním z šesti anglických zástupců v projektu Super League, který po pár dnech skončil odstoupením všech ostrovních klubů, ale stihl naštvat hráče i fanoušky. I kvůli případnému vlivu na Ligu mistrů.

„Citizens aspirovali na vítězství v Lize mistrů již několik let, a tak jsem se snažil pochopit, jak bychom se nyní mohli chtít otočit zády k soutěži, která se stala posedlostí klubu. Bylo to obrovské zklamání, ale ani na minutu si nemyslím, že UEFA je v této záležitosti nevinná oběť.“

Šéf Evropské fotbalové asociace Aleksander Čeferin i jeho podřízení používali velmi ostré výrazy. Hrozilo vyloučení zapojených klubů už z aktuálního ročníku, zákaz hráčům reprezentovat. Čeferin mluvil o podvodnících a hadech, které si hřál na prsou.

Šéf UEFA to schytal i za trest pro Kúdelu
Šéf UEFA to schytal i za trest pro Kúdelu

„V tu chvíli jste si nemohli nevšimnout emocí v jeho hlase. Jak zvažoval důsledky toho, kdyby se některé největší kluby postavily zády. Zvláštní je, že když mluví o rasismu, máte pocit, že čte z připraveného scénáře,“ píše Richards.

Ač přímo říká, že neobviňuje Čeferina z rasismu, postup UEFA podle něj dlouhodobě postrádá smysluplné kroky. A jako aktuální příklad použil trest pro obránce Slavie Ondřeje Kúdelu po incidentu s Glenem Kamarou v Evropské lize.

„Deset zápasů za jeden z nejzlověstnějších příkladů rasismu, který jsem kdy viděl? To je absolutní vtip! Čeferin je prý dobrý člověk, ale kdyby měl při boji proti rasismu pět procent vášně, kterou měl v boji proti Superlize, sport by byl lepším místem,“ rozohňuje se.

Stejně jako další angličtí komentátoři má i Micah Richards poměrně jednostranný pohled. Už to, že Kúdela šeptal Kamarovi se zakrytými ústy bere jako jasný důkaz, obhajuje i následné napadení v tunelu. „Když kluk projde jedním z nejhorších zážitků v životě a chce se bránit, UEFA ho chce stejně potrestat.“

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE Manchester City Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud