Jakub Plaskura
24. února 2023 • 14:15

Schicka s Hložkem čeká i bývalý hráč Sparty: Cílem je jednoznačně postup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bayer má za sebou dramatický postup přes Monako v prvním kole play off Evropské ligy. Vyrovnaný duel dvou ambiciózních celků rozhodla až penaltová ruleta ve prospěch českého dua Adam Hložek a Patrik Schick v německých službách. V Osmifinále čeká na partu Xabiho Alonsa, zdá se, schůdnější soupeř – maďarský Ferencváros Budapešť.



Atraktivita soupeře mohla vyvolat na tvářích fanoušků Bayeru rozpaky, ale z hlediska postupových ambicí je Ferencváros ideálním sokem. Leverkusenu mohl los přisoudit klidně Arsenal, Feyenoord s Dávidem Hanckem nebo Real Sociedad, odkud vystřelil ke hvězdné kariéře coby hráč současný trenér německého klubu.

„Mám k Realu Sociedad pochopitelně velmi blízko. Možností je spousta, ale tohle utkání by pro mě samozřejmě mělo zvláštní význam,„ prozradil Xabi Alonso před losem. V jeho dosud krátké trenérské kariéře je osmifinálová fáze Evropské ligy velkým úspěchem, i když dle vlastních slov snad ani v Monaku nepociťoval nervozitu před penaltovým rozstřelem.

„Už před penaltami jsem klukům věřil, protože jsme se na penalty připravovali a už v tréninku se vše ukazovalo velmi dobře, takže jsem upřímně příliš nervózní nebyl,“ prohlásil poněkud překvapivě.

Nechybělo ale mnoho a Leverkusen byl z evropského kola venku. Když na úvod play off na Schicka a jeho kumpány padlo Monako, jednalo se o velmi přísný los. Nyní se situace otočila a od Leverkusenu se bude očekávat postup mezi osm nejlepších i na základě loňské zkušenosti s tímto soupeřem, jak připomněl generální ředitel klubu Fernando Carro. „Soupeře dobře známe z minulé sezony EL, kdy jsme se utkali ve skupině. Byly to dva vyrovnané zápasy. Jsem optimistou a věřím, že půjdeme dál.“

Aby těch propletenců nebylo málo, Ferencváros je v letošní sezoně propojen s Monakem. Původně základní skupina H Evropské ligy je svedla dohromady a Maďaři dokázali skupinovou fázi, kde se představily ještě Trabzonspor a Crvena Zvezda Bělehrad, vyhrát. S Monakem přitom doma remizovali a na Stade Louis II dokonce zvítězili.

Na sílu maďarského hegemona domácí scény poukázal bezprostředně po losu i sportovní ředitel Bayeru a jeho bývalý hráč Simon Rolfes. „Těžký soupeř. Ferencváros vyhrál skupinu EL před Monakem. To hovoří za vše, ale přistupujeme k duelu sebevědomě. Naším cílem je jednoznačně postup."

V týmu maďarského mistra najdeme částečně „českou" stopu. Už čtvrtou sezonu obléká jeho dres Bosňan Eldar Čivič, kterého si pamatují zejména na Slovácku a ve Spartě, kde působil. Koncem ledna Ferencváros získal i obránce Slovanu Bratislava Myentyho Abenu.

Osmifinále oba soupeři rozehrají 9. března v BayAreně, o týden později se odveta chystá na maďarské půdě v Budapešti.

Osmifinálové dvojice EL:

Sporting Lisabon - Arsenal
Manchester United - Betis Sevilla
FC Sevilla - Fenerbahce Istanbul
Juventus Turín - Freiburg
AS Řím - San Sebastian
Union Berlín - Saint-Gilloise
Šachtar Doněck - Feyenoord Rotterdam

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud