Jakub Plaskura
23. února 2023 • 21:46

Monacký thriller rozsekly penalty: Úspěšně pálil Schick, raduje se Bayer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Leverkusen snad nemyslí na své fanoušky kardiaky. Jakoby Xabi Alonso se svými svěřenci neuměl hrát poklidné zápasy na výhru. K odvetě úvodního kola play off Evropské ligy se Bayer vypravil do Monaka. V Německu první zápas zvládla lépe knížata v poměru 3:2. Lékárníky tak čekal těžký úkol otočit dvojzápas venku. Adam Hložek nastoupil v základu, Patrik Schick jej střídal v 70. minutě. Po strastiplné cestě postup hosté urvali až na penalty. Úspěšným exekutorem byl i český dlouhán.



Jestli se někdo opozdil třeba jen o dvacet minut, musel si drbat hlavu, zápas rozhodně ani jeden z týmů nerozehrál jako předem dané taktické manévry. Exequiel Palacios dával v 21. minutě gól už na 2:1 pro Bayer. Před ním se trefil nejprve německý klenot Florian Wirtz a posléze za domácí pálil přesně z penalty Wissam Ben Yedder. Pak se gólostroj na chvíli zadrhl.

Adam Hložek v první půli jednou nebezpečně pálil, ale německý brankář Nübel v monackých službách dobře zasáhl. Český ofenzivní hráč se do kombinace příliš nedostával, ale spíše svým pohybem a postavením dělal prostor ostatním.

Ve druhém dějství pokračoval německý nátlak, který vyvrcholil v gólovou hlavičku Amine Adliho po ukázkovém centru Wirtze. Nutno podotknout, že v zárodku akce byl Hložek, který popotáhl míč skvěle z půli hřiště až k vápnu soupeře a započal tlak, ze kterého nakonec padla branka.

Gól, který dostal Hložka a spol. do vedení, Monako zmrazil a mohlo být hůř, jenže další trefa nizozemského beka Bakkera nemohla být uznána pro ofsajd. Manko 1:4 by se domácím už horko těžko dohánělo, ale šance minimálně na prodloužení žila.

Zvlášť když byl zrovna Leverkusen týmem, který bránil náskok. Zkrátka to k sobě nejde. Německý klub bránění v neprostupném valu před vlastní svatyní ve své DNA nemá. Na tohle prostě Xabi Alonso tým schopnostmi ani mentalitou neposkládal. Bylo však sympatické sledovat, jak se Bayer snaží plnit zodpovědně defenzivní úkoly, sice kostrbatě, ale dlouho se dařilo.

Krátce poté, co svou druhou velmi dobrou akci spálil Hložek, přišel na jeho místo hrotového útočníka Patrik Schick. Tentokrát ale stejně prospěšným žolíkem jako v bundesligovém klání s Mainzem nebyl.

Domácí lodivod Philippe Clement vsadil vše na jednu kartu a na poslední čtvrthodinu poslal do hry ofenzivní trio Breel Embolo, Myron Boadu a Ismail Jakobs, což se ukázalo jako znamenitý tah. Po centru ze strany dokázal v závěrečných minutách nepříliš prudce, ale přesně trknout do balonu právě Embolo a exploze radosti na Stade Louis II vypukla.

Prodloužení bylo blízko. V nastaveném čase ještě jednou Monako vsítilo branku, která však nemohla být uznána, protože míč už předtím vplul do zámezí.

Hrálo se tedy přesčas, ale oba týmy se už logicky koncentrovaly hlavně na defenzivu. Výjimkou snad byla další šance Bakkera, který nechal vyniknout Alexandra Nübela.

Sto dvacet minut hry postupového krále nenašlo, monacký thriller rozhodly penalty. Zatímco střelci Leverkusenu včetně Patrika Schicka nezaváhali, na straně Monaka napálil pouze břevno Eliot Matazo. Stal se tak smutným hrdinou a rozveselil příznivce Bayeru. Jejich oblíbenci postupují do další fáze Evropské ligy.

Bayer Leverkusen Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud