23. února 2023 • 23:54

EL: United po obratu zdolali Barcu, rozhodl Antony. Postup Bayeru a Juve

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Leverkusenu v Evropské lize slaví dramatickým způsobem postup do osmifinále. Monaku oplatili domácí porážku stejným vítězstvím venku 3:2 a utkání dospělo až do penalt, které Bayer ovládl 5:3. Manchester United zvládl otočit odvetu proti Barceloně a po domácí výhře 2:1 (celkem 4:3) jde také dál. Katalánci sice vedli po penaltě Lewandowského, ale skóre otočili Fred a Antony.  Postup slaví i Juventus, který vyhrál díky hattricku Ángela Di Maríi 3:0 na půdě Nantes (celkem 4:1). V Konferenční lize uspělo Lazio, Anderlecht, Lech Poznaň či Basilej.



Juventus vyhrál v Nantes 3:0 zásluhou hattricku Ángela Di Maríi. Úvodní zápas v Turíně skončil remízou 1:1. Do další fáze soutěže se kvalifikovaly také Sporting Lisabon a FC Sevilla. Losování osmifinále proběhne v pátek ve švýcarském Nyonu.

Leverkusen začal v Monaku lépe a ve 13. minutě ho poslal do vedení Wirtz po zaváhání německého brankáře Nübela. Chvíli nato vyrovnal kapitán Ben Yedder z penalty. V 19. minutě hostům vrátil náskok Palacios přesnou střelou po akci Hložka. Ten poté tvrdou ranou protáhnul Nübela.

Bayeru vyšel i vstup do druhé půle a jeho třetí gól vstřelil v 58. minutě Adli hlavou po Wirtzově centru. Vzápětí Ben Yedder napálil břevno a v 84. minutě střídající Embolo odvrátil vyřazení Monaka v základní hrací době.

V prodloužení diváci neviděli větší šanci s výjimkou hlavičky domácího náhradníka Vollanda, kterou zneškodnil brankář Hradecky. Při penaltách uspělo všech pět exekutorů Leverkusenu včetně Schicka, zatímco monacký Matazo napálil břevno.

Manchester na Old Trafford odstartoval proti Barceloně velkou šancí Fernandese, kterou zlikvidoval brankář Ter Stegen. Portugalský záložník pak v šestnáctce fauloval Baldeho a v 18. minutě Lewandowski se štěstím proměnil pokutový kop.

„Rudí ďáblové“ ale po změně stran skóre otočili. Ve 47. minutě vyrovnal Fred a necelou čtvrthodinu před koncem rozhodl další Brazilec, střídající Antony. Lídři španělské ligy prohráli po 18 soutěžních utkáních, naopak United protáhli šňůru bez porážky na devět duelů.

Juventusu v Nantes od začátku všechno vycházelo. V páté minutě otevřel skóre výstavní střelou Di María a argentinský mistr světa za čtvrt hodiny zvýšil z pokutového kopu, před nímž byl vyloučen domácí Pallois za ruku v šestnáctce. Pětatřicetiletý křídelník Di María v 78. minutě hlavičkou zkompletoval hattrick

Sporting Lisabon po domácí remíze 1:1 s Midtjyllandem zvítězil v Dánsku jasně 4:0. V první půli se trefil kapitán Coates, po změně stran zaznamenal dva góly Goncalves a Gartenmann si vstřelil vlastní branku. Midtjylland hrál od 38. minuty bez vyloučeného Paulinha.

Seville na stadionu PSV Eindhoven vzhledem k domácímu vítězství 3:0 stačila k postupu i porážka 0:2. Domácí poslal do vedení v 77. minutě bývalý sevillský útočník De Jong, v nastavení kapitána napodobil náhradník Silva, ale víc už nizozemský tým nestihnul.

AS Řím na Stadio Olimpico smazal ztrátu 0:1 ze Salcburku už v prvním dějství, kdy se proti rakouskému soupeři trefili Belotti s Dybalou. Úřadující vítězové Evropské konferenční ligy už postupový výsledek 2:0 udrželi.

Union v Berlíně zdolal 3:1 Ajax Amsterodam, na jehož hřišti remizoval 0:0. Knoche otevřel skóre z penalty a před pauzou přidal druhou branku Juranovič. Po změně stran snížil Kudus, ale Doekhi přidal třetí gól Unionu.

Góly

Domácí: 19. Ben Yedder, 84. Embolo

Hosté: 13. Wirtz, 21. Palacios, 58. Adli

Sestavy

Domácí: Nübel – Matsima (61. Diop), Disasi, Sarr, C. Henrique – Diatta (109. Volland), Mo. Camara (70. Matazo), Fofana, Golovin (78. Boadu) – Ben Seghir (78. Jakobs), Ben Yedder (C) (78. Embolo).

Hosté: Hrádecký (C) – Frimpong (104. Diaby), Tapsoba, Tah, Hincapié – Palacios, Andrich, Bakker – Adli (74. Amiri), Wirtz (115. Azmún) – Hložek (70. Schick).

Náhradníci

Domácí: Didillon, Jakobs, Okou, Matazo, Martins, Akliouche, Magassa, Minamino, Volland, Boadu, Embolo, Diop

Hosté: Pentz, Lomb, Fosu-Mensah, Kossounou, Hudson-Odoi, Diaby, Bellarabi, Demirbay, Azhil, Amiri, Azmún, Schick

Karty

Domácí: Fofana, C. Henrique, Jakobs

Hosté: Andrich, Palacios

Rozhodčí

Hernández Hernández – Naranjo, Sánchez Rojo (všichni Španělsko)

Stadion

Stade Louis-II, Monaco

Góly

Domácí: 47. Fred, 73. Antony

Hosté: 18. Lewandowski

Sestavy

Domácí: de Gea – Wan-Bissaka (66. Dalot), Varane, L. Martínez, Shaw – Casemiro, Fred – B. Fernandes (C), Weghorst (46. Antony), Sancho (67. Garnacho) – Rashford (88. McTominay).

Hosté: ter Stegen – Balde, A. Christensen, Araújo (82. Alonso), Koundé – Kessié, Busquets (C), F. de Jong – Roberto (70. F. Torres), Lewandowski, Raphinha (75. Fati).

Náhradníci

Domácí: Heaton, Antony, Dalot, Elanga, Garnacho, Lindelöf, Maguire, Mainoo, Malacia, McTominay, Pellistri, Sabitzer

Hosté: Peña, Tenas, Alba, Alonso, Casadó, Fati, García, Torre, Torres

Karty

Domácí: B. Fernandes, Garnacho, Casemiro

Hosté: Kessié, Busquets

Rozhodčí

Turpin – Danos, Pages (FRA)

Stadion

Old Trafford, Manchester

Odvetná utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

AS Monako - Bayer Leverkusen 2:3 po prodl. (2:3, 1:2), na pen. 3:5
Branky: 19. Ben Yedder z pen., 84. Embolo - 13. Wirtz, 21. Palacios, 58. Adli. Rozhodující penaltu proměnil Diaby. První zápas: 3:2, postoupil Leverkusen.

Nantes - Juventus Turín 0:3 (0:2)
Branky: 5., 20. z pen. a 78. Di María. ČK: 18. Pallois (Nantes). První zápas: 1:1, postoupil Juventus.

Midtjylland - Sporting Lisabon 0:4 (0:1)
Branky: 50. a 77. Goncalves, 21. Coates, 85. vlastní Gartenmann. ČK: 38. Paulinho (Midtjylland). První zápas: 1:1, postoupil Sporting.

PSV Eindhoven - FC Sevilla 2:0 (0:0)
Branky: 77. De Jong, 90.+5 Silva. První zápas: 0:3, postoupila Sevilla.

Manchester United - FC Barcelona 2:1 (0:1)
Branky: 47. Fred, 73. Antony - 18. Lewandowski z pen. První zápas: 2:2, postoupil Manchester.

Union Berlín - Ajax Amsterodam 3:1 (2:0)
Branky: 20. Knoche z pen., 44. Juranovič, 50. Doekhi - 47. Kudus. ČK: 90.+7 Álvarez (Ajax). První zápas: 0:0, postoupil Union.

AS Řím - Salcburk 2:0 (2:0)
Branky: 33. Belotti, 40. Dybala. První zápas: 0:1, postoupil Řím.

Rennes - Šachtar Doněck 2:1 po prodl. (1:0, 0:0), na pen. 4:5
Branky: 54. Toko Ekambi, 106. Salah - 119. vlastní Belocian. První zápas: 1:2, postoupil Šachtar.

V Konferenční lize slaví Lazio i Barák s Fiorentinou

Fotbalisté Fiorentiny porazili 3:2 Bragu a v součtu s venkovní výhrou 4:0 postoupili do osmifinále Evropské konferenční ligy. Reprezentační záložník Antonín Barák zůstal celý zápas na domácí střídačce. Lazio Řím v odvetě úvodního kola play off uhájilo postup remízou 0:0 na hřišti Kluže. Dál jde i Lech Poznaň po domácím triumfu 1:0 nad Bodö/Glimt.

Braga po úvodním debaklu dokázala souboj s Fiorentinou zdramatizovat a ve 34. minutě vedla 2:0. Záhy ale snížil Mandragora a po změně stran dokonaly „Fialky“ obrat. Vítěznou trefu si připsal v 83. minutě útočník Cabral, jenž dal v posledních třech soutěžních zápasech čtyři góly.

Lazio se znovu mohlo spolehnout na defenzivu, která neinkasovala třetí soutěžní utkání v řadě a uhájila náskok 1:0 z prvního zápasu. Kluž, jež postoupila ze skupiny i přes pražskou Slavii, navíc dohrávala od 77. minuty bez vyloučeného Muhara.

Dvojzápas Lech Poznaň - Bodö/Glimt rozhodl jedinou brankou v 63. minutě dnešního zápasu útočník Ishak. Český mládežnický reprezentant Lucas Kubr se v dresu norského týmu na hřiště z lavičky nedostal.

Partizan Bělehrad vyhrál před týdnem na hřišti Šeriffu Tiraspol 1:0 a po Menigově trefě brzy vedl i v odvetě. Šeriff ale skóre otočil po Badolově penaltě a dvěma trefám Diopa. Celek z Bělehradu prohrál na jaře i druhé domácí utkání.

Anderlecht smazal manko z úvodního duelu a po výsledku 2:1 dovedl doma dvojzápas s Ludogorcem Razgrad do penaltového rozstřelu. V něm se blýskl dvacetiletý gólman Verbruggen, jenž chytil všechny tři pokusy soupeře a zařídil Anderlechtu postup.

V utkání Dnipro - AEK Larnaka gól nepadl, bezbrankový výsledek stačil kyperskému celku.

Los osmifinálových dvojic je na programu v pátek.

Odvetná utkání 2. kola fotbalové Evropské konferenční ligy:

Kluž - Lazio Řím 0:0
ČK: 77. Muhar (Kluž). První zápas 0:1, postoupilo Lazio.

Dnipro - AEK Larnaka 0:0

První zápas 0:1, postoupila Larnaka.

Partizan Bělehrad - Šeriff Tiraspol 1:3 (1:2)
Branky: 14. Meniq - 45.+1 a 47. Diop, 21. Badolo z pen. První zápas 1:0, postoupil Šeriff.

Anderlecht Brusel - Ludogorec Razgrad 2:1 po prodl. (2:1, 1:0), na pen. 3:0
Branky: 13. vlastní Russo, 68. Verschaeren - 71. Thiago. ČK: 97. Piotrowski (Ludogorec). První zápas 0:1, postoupil Anderlecht.

Gent - Karabach 1:0 po prodl. (1:0, 0:0), na pen. 5:3
Branka: 74. Gift. První zápas 0:1, postoupil Gent.

Basilej - Trabzonspor 2:0 (1:0)
Branky: 13. Amdouni, 77. Zeqiri. První zápas 0:1, postoupila Basilej.

Lech Poznaň - Bodö/Glimt 1:0 (0:0)
Branka: 63. Ishak. První zápas 0:0, postoupil Lech.

Fiorentina - Braga 3:2 (1:2)
Branky: 37. Mandragora, 58. Saponara, 83. Cabral - 17. Castro, 34. Djaló. První zápas 4:0, postoupila Fiorentina.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud