17. září 2008 • 15:24

Milánští si chtějí spravit chuť

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrteční ostrý start hlavní soutěže Poháru UEFA na sebe strhává pozornost také kvůli přítomnosti věhlasných klubů. Největší pozornost na sebe strhává slavný AC Milán.



AC Milán, Valencie, Tottenham Hotspur, Manchester City, Hamburk, Ajax Amsterodam, FC Sevilla, Benfica Lisabon či CSKA Moskva dodávají druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži punc atraktivity.

Čeští fanoušci zase budou zvědaví na to, jak si v boji o účast v základních skupinách povedou Slavia, Sparta a Ostrava. Ve hře však bude také 24 krajánků v zahraničních klubech a trenéři Pavel Vrba v Žilině s Dušanem Uhrinem mladším z rumunského Temešváru.

Největší pozornost na sebe strhává slavný AC Milán, který sice před rokem slavil triumf v Lize mistrů, ale po minulé bídné sezoně se jí musel poprvé v novodobé historii vzdát a vzít zavděk účastí v Poháru UEFA. Milánští s českým bekem Markem Jankulovským věří, že v souboji s FC Curych udělají tlustou čáru za tragickým vstupem do nového ročníku, v němž v domácí soutěže v prvních dvou duelech prohráli.

I proto je v klubu pořádné dusno. "Ale největší chybou by bylo, kdybychom začali říkat, kdo na tom nese a kdo nenese vinu. Teď jsme v situaci, kdy musíme být hlavně jednotní," vzkázal trenér Carlo Ancelotti, o jehož odvolání se mluví čím dál častěji.

Ale u vedení má prý kouč, který AC dovedl v letech 2003 a 2007 až na evropský trůn, pevnou pozici. "Neodvoláme jej. Nikdy jsme o tom ani neuvažovali," vzkázal předseda klubu Adriano Galliani v pondělí po jednání s Ancelottim.

I hráči věří, že souboj s Curychem navede "červenočerné" na správnou cestu. "Procházíme těžkým obdobím, ale vítězství nám může hodně pomoci," věřil útočník a navrátilec z Chelsea Andrej Ševčenko. Sedminásobní evropští šampioni si prý další neúspěch nepřipouští. I když do čtvrtečního souboje půjdou oslabení o zraněné opory Pirla, Gattusa, Nestu a Inzaghiho.

Také Tottenham má v pohárech co napravovat. Ambiciózní klub, který se stejně jako loni zařadil k největším favoritům na triumf v Poháru UEFA, rovněž nezvládl start do domácí soutěže a po čtyřech kolech se s jediným získaným bodem krčí na posledním místě Premier League místo toho, aby atakoval špici tabulky, jak si přál.

"Kohouti" zažívají nejhorší začátek sezony za 34 let a trenér Juande Ramos je před duelem s Wislou Krakov, jejíž barvy hájí český záložník Tomáš Jirsák, také pod tlakem. "Zůstáváme za očekáváním a neseme za to plnou odpovědnost. Musíme se dostat co nejrychleji nahoru," burcoval Ramos, který čeká na to, až se probudí nástupci kanonýrů Robbieho Keana a Dimitara Berbatova. Ti v létě zamířili do Liverpoolu respektive Manchesteru United.

Na dlouhou cestu Pohárem UEFA ale pomýšlejí i někteří čeští krajánci. Celkem se jich v zahraničních klubech představí 24 a také dva kouči s českým pasem. Velké šance se připisují Hamburku, v němž dělá kapitána reprezentační záložník David Jarolím. První zkouškou pro něj bude duel s rumunským celkem Unirea Urziceni, pohárovým nováčkem.

Další bundesligový celek Stuttgart se středopolařem Janem Šimákem čeká duel s bulharskou Varnou, útočník Milan Baroš si v Galatasarayi Istanbul odbude pohárovou premiéru proti švýcarské Bellinzoně a bude chtít odčinit vyřazení z předkola Ligy mistrů.

Čeští legionáři zažijí ve dvou případech v prvním kole i vzájemné bitvy. FK Moskva s obráncem Romanem Hubníkem a záložníkem Tomášem Čížkem se postaví proti FC Kodaň s reprezentanty Liborem Sionkem a Zdeňkem Pospěchem.

Žilina, přemožitel Liberce ve druhém předkole, s Benjaminem Vomáčkou, Emilem Rilkem, Ondřejem Šourkem a koučem Vrbou narazí na Levski Sofia, v jehož obraně hraje exostravský David Bystroň.

Program - 1. kolo Poháru UEFA, první zápasy:
16:00 FK Moskva (Hubník, Čížek) - FC Kodaň (Pospěch, Sionko),
16:20 Litex Loveč - Aston Villa,
17:00 Černo More Varna - Stuttgart (Šimák),
18:30 Slaven Belupo - CSKA Moskva (Kalouda), Hapoel Tel Aviv - St. Etienne,
19:00 Portsmouth - Vitória Guimaraes, Wolfsburg (Šimůnek) - Rapid Bukurešť, AS Nancy - Motherwell, Brann Bergen - Deportivo La Coruňa, Feyenoord Rotterdam - Kalmar, Hamburk - Unirea Urziceni, Omonia Nikósie - Manchester City,
19:30 Besiktas Istanbul (Sivok, Zápotočný) - Metalist Charkov, Austria Vídeň - Lech Poznaň, Žilina (Šourek, Vomáčka, Rilke, trenér Vrba) - Levski Sofia (Bystroň),
19:45 Temešvár (Magera, trenér Uhrin) - Partizan Bělehrad, Nijmegen - Dinamo Bukurešť,
20:00 Kayserispor - Paris St. Germain,
20:30 Racing Santander - Honka Espoo,
20:45 AC Milán (Jankulovski) - FC Curych, FC Sevilla - Salcburk (Piták, Ježek), Sampdoria Janov - FBK Kaunas, Young Boys Bern - FC Bruggy, Bellinzona - Galatasaray Istanbul (Baroš), Bröndby Kodaň - Rosenborg Trondheim, Borussia Dortmund - Udine,
20:50 Stade Rennes - Twente Enschede,
21:00 Neapol - Benfica Lisabon, Borac Čačak - Ajax Amsterodam, Tottenham Hotspur - Wisla Krakov (Jirsák),
21:05 Everton - Standard Lutych,
21:30 Braga - Artmedia Petržalka (Dosoudil, Urbánek, Pospěch),
22:00 Marítimo Funchal - Valencie, Vitória Setúbal - Heerenveen (Švec, Kopic).

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud