29. července 2021 • 21:32

Dynamo Brest - Plzeň 1:2. Postup! Výhru řídili Kayamba a Falta

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně postoupili do 3. předkola Evropské konferenční ligy. Favorizovaní svěřenci trenéra Michala Bílka v odvetě 2. předkola porazili Dynamo Brest 2:1 a zopakovali výsledek z úvodního domácího utkání.



V Jerevanu, kde se hrálo kvůli omezení letecké dopravy v Bělorusku, ve 12. minutě otevřel skóre Joel Kayamba a v 71. minutě přidal pojistku střídající Šimon Falta. V nastavení už pouze snížil Stanislav Bilenkij. Západočeši vyhráli i třetí soutěžní zápas v této sezoně.

Viktoria v další fázi kvalifikace narazí na velšský tým The New Saints, který deklasoval litevský Kauno Žalgiris 5:0 venku a 5:1 na svém hřišti. Plzeň zahájí 3. předkolo EKL příští čtvrtek venku, domácí odveta je na programu 12. srpna.

„Samozřejmě jsem rád, že jsme utkání zvládli tak, jak jsme ho zvládli. Škoda chyby na konci zápasu, kdy jsme soupeři nabídli gól. Jinak si myslím, že můžeme být spokojení,“ řekl Bílek na on-line tiskové konferenci. „Určitě nás bude čekat těžký soupeř, protože jeho výsledky budí velký respekt,“ doplnil plzeňský kouč.

Do plzeňské sestavy se z početné marodky vrátil jen uzdravený stoper Lukáš Hejda a tým vedl s kapitánskou páskou místo kolegy ve středu obrany Jakuba Brabce. „V minulosti jsem byl pár zápasů kapitán, ale snad poprvé mi to vyšlo vítězně, takže jsem za to rád. Jsme spokojení s postupem a těšíme se na dalšího soupeře,“ uvedl Hejda.

Západočeši na stadionu, který připomínal spíše tréninkové hřiště, začali lépe. Kayamba ze své první šance ještě minul, ale ve 12. minutě už poslal Viktorii do vedení. Konžský záložník si naběhl na Káčerovu přihrávku a po úniku z pravé strany přehodil brankáře Stěpanova. „Měl jsem dobrý první dotek, neměl jsem na výběr, viděl jsem, že gólman tam spadne, tak jsem ho loboval,“ popsal Kayamba.

Plzeňští za silného větru kontrolovali hru, ale ve 28. minutě musel kvůli svalovému zranění odstoupit útočník Beauguel. Chvíli nato Brest málem vyrovnal. Seďkův přímý kop lehce tečoval hlavou Jasjukevič, ale gólman Hruška vytáhl míč na tyčku.

Na druhé straně čerstvý náhradník Chorý po Mosquerově centru z těžké pozice netrefil branku. Těsně před pauzou ještě Seďko z dalšího přímého kopu zamířil o kousek vedle.

Hosté čtyři minuty po změně stran mohli z velké šance přidat druhou branku, jenže Mosquerovu hlavičku vyrazil Stěpanov. Brankáře běloruského týmu poté nepřekvapil ani Chorý.

Plzeňští se dočkali druhého gólu v 71. minutě. Řezníkův centr Stěpanov odvrátil jen k volnému Faltovi a ten z dorážky nezaváhal. Branku si připsal po pěti minutách na hřišti.

Dynamo snížilo v první minutě nastavení. Ndiaye udělal obrovskou chybu v rozehrávce, vyslal do samostatného úniku Bilenkije a ten překonal Hrušku. Západočechy to ale už moc mrzet nemuselo.

„Modou (Ndiaye) sehrál dobré zápasy v přípravě, jevil se tam velmi dobře. Není to pro něj jednoduchá situace, protože z druhé ligy, kde odehrál jenom pár zápasů, teď naskočil do evropských pohárů. Zatím si vede slušně,“ konstatoval Bílek. „Udělal prostě chybu. Zaplaťpánbůh, že to bylo až ke konci a soupeř už neměl čas s tím výsledkem nic udělat. Jako mrzí to, samozřejmě je lepší hrát s nulou vzadu,“ dodal bývalý trenér české reprezentace.

Góly

Domácí: 90. Bilenkij

Hosté: 13. Kayamba, 71. Falta

Sestavy

Domácí: Stěpanov – Judčic, Jasjukevič, Affi, Slabaševič (84. Maskalenčik) – Olechnovič (C), Tichanovskij (78. Šapoval), Sedko (79. Sanusi), Lynko (55. Areševič), Bilenkij – Šestjuk (84. Anufrijev)

Hosté: Hruška – Řezník, Hejda (C), Brabec, Hybš – Ndiaye – Kayamba (87. Ba Loua), Káčer, Šulc (87. Hlavatý), Mosquera (66. Falta) – Beauguel (28. Chorý)

Karty

Domácí: Jasjukevič, Judčic, Slabaševič, Areševič

Rozhodčí

Al-Hakim – Klyver, Hallin

Stadion

Football Academy Stadium, Jerevan (Arménie)

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud