Stanislav Hrabě
4. dubna 2012 • 12:36

Grégr: Penalty pro Barcu? Správné, ale jinak sudí AC Milán poškodil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva pokutové kopy ve prospěch Barcelony v jednom poločase, obě diskutabilní. Katalánský klub je protěžován, do semifinále Ligy mistrů ho přes statečný výkon AC Milán poslal nizozemský rozhodčí Björn Kuipers, nese se Evropou. Bylo to skutečně tak?



„Penalty nařídil v duchu pravidel, ale nastavený kurs neudržel a měl pískat nejméně jednu i proti Barceloně,“ rozebírá výkon kolegy bývalý mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr.

„Při pohledu na utkání jako celek italský klub poškodil,“ říká nekompromisně. Dva penaltové momenty ovšem i on posuzuje jako nedovolené zákroky.

10. minuta
Italský obránce Luca Antonini si ve vlastním pokutovém území příliš předkopává míč, toho se zmocňuje Lionel Messi. Antonini se snaží skluzem zabránit gólové situaci, stahuje sice nohy pod sebe, ale argentinského útočníka trefuje. Penalta!

Ivan Grégr: „Zahákl mu nohu, trefil ho, jednoznačně faul. Bylo sice zřejmé, že nemá úmysl soupeře zasáhnout, spíš šlo o nedostatečnou předvídavost. Střet tam ovšem jednoznačně byl a zabránil nebezpečné situaci. Pokutový kop nařízen v duchu pravidel a jejich výkladu.“

40. minuta
Při rohovém kopu kapitán domácího týmu se Carles Puyol snaží tělem odstavit italského hlavičkáře Alessandra Nestu, ten se přes něj prodírá k Sergiu Busquetsovi, jehož rukama posílán na zem. Penalta!

Ivan Grégr: „Opět nařízená v duchu pravidel. I když míč byl daleko a obránce svým zásahem nezhatil vyloženou příležitost, dopustil se přestupku – strčení do soupeře. V takovém případě se nařizuje přímý kop, v šestnáctce pokutový.“

Klíčový moment, kvůli kterému Barcelona zahrávala druhou penaltu. Klíčový moment, kvůli kterému Barcelona zahrávala druhou penaltu.Foto /Youtube/

Přestože oba verdikty považuje Ivan Grégr za správné, výkon nizozemského rozhodčího se mu příliš nelíbil. „Ocenil jsem jeho odvahu nařídit dva pokutové kopy za poločas, ale při celkovém hodnocení poškodil italský klub,“ rozebírá.

„Ze zkušenosti vím, že první faul, za nějž následoval pokutový kop, by někteří rozhodčí pustili. A při druhém mohl posoudit Puyolovo chování při blokování Nesty za nedovolené a následnému střetu by nedošlo,“ nabízí možnost, jak se dvěma přísným trestům v rozmezí pouhé půlhodiny vyhnout.

Nejvíce Grégrovi ovšem vadí, že podobné střety v pokutovém území domácích tak přísně nevyhodnotil. „Milán měl kopat také jednu penaltu za zákrok na Ibrahimoviče a Mascherano měl být vyloučený.“

Jsme tam! Fotbalisté Barcelony postoupili popáté v řadě do semifinále Ligy mistrů, když zdolali italský AC Milán
Jsme tam! Fotbalisté Barcelony postoupili popáté v řadě do semifinále Ligy mistrů, když zdolali italský AC Milán

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud