6. srpna 2015 • 16:30

Expert na pravidla: Matějovský šel ven správně, Sparta přišla o penaltu

Autor: šq, pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodčí v centru pozornosti. Při zápasech fotbalistů Plzně a Sparty museli arbitři řešit několik situací, které zásadně promluvily do vývoje jejich neúspěšných odvet. Po nich oba čeští zástupci skončili v Lize mistrů už po 3. předkole. Pro server iSport.cz je okomentoval předseda pravidlové komise FAČR Jiří Kureš.



Vyloučení Matějovského

Ve středu hřiště ostře zajel v 64. minutě záložník Sparty Marek Matějovský do Maria Fernandese z CSKA Moskva a italský sudí Paolo Mazzoleni pak z kapsy vytáhl červenou kartu. Přitom oba hráči šli nohama proti sobě. „V reálu se to zdálo přísné, ale vyloučení bylo v pořádku,“ zastal se Kureš sudího. „Byly totiž naplněny atributy surové hry. Natažená noha, kolíky proti noze soupeře. Soupeř tam šel sice podobně, ale nohu pokrčil, a to se počítá, zatímco Matějovský do poslední chvíle udržel nohu nataženou,“ popsal rozdíly.

Marek Matějovský a Mário Fernandés jdou do skluzu, po kterém dostal červenou kartuFoto Repro ČT sport

Neodpískaná penalta na Lafatu

V 73. minutě se Sparta zlobila znovu. Tentokrát kvůli zákroku na střídajícího Davida Lafatu, kterého stáhnul k zemi v pokutovém území Nababkin. Tady se naopak italský sudí rozhodl špatně. „Šlo jednoznačně o pokutový kop, jednalo se o držení shora, za rameno. Není co řešit,“ podotýká Kureš. V tom případě by pak pro faulujícího hráče měl přijít další trest – za zmaření zjevné brankové příležitosti měl stejně být vyloučen. Padnul by za takového vývoje o tři minuty později vítězný gól CSKA?

Fotbalisté Sparty se hodně zlobili po tomhle střetu s Davidem LafatouFoto Repro ČT sport

Penalta proti Plzni

Plzeňské představy o postupu dostaly první vážnou trhlinu v 75. minutě, kdy ukrajinský rozhodčí Jevhen Aranovskij posoudil strčení Davida Limberského vůči kapitánovi Maccabi Tel Aviv Eranu Zahavimu jako nedovolené. Ačkoliv plzeňský kapitán tento verdikt neviděl tak jednoznačně, arbitr postupoval podle Kureše správně. „Šlo o strčení do protihráče v pohybu, to se podle pravidel píská.

Penaltový faul Davida Limberského, po kterém se kopala penaltaFoto Repro ČT sport

Ščasný po prohře s CSKA: Rozhodčí hrubě ovlivnil utkání
Video se připravuje ...

Dočkal: Ptal jsem se rozhodčí, jestli je spokojený. Řekl, že ano
Video se připravuje ...

Vše bylo obráceně, než jsme chtěli, řekl Koubek po konci Plzně v LM
Video se připravuje ...
 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud